« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
DESTRUKTIVNO SUNCE

Solarna baklja epskih razmjera prijeti Zemlji

U slijedećih 10 godina postoji 12 postotna šansa da Zemlju pogodi ekstremno intenzivna bujica plazme koja bi mogla nanijeti bilijunsku štetu od koje se ne bi oporavili čitavo desetljeće

Fotografija vijesti
Više o

Sunce

,

sunčeva aktivnost

,

sunčeve baklje

,

geomagnetska oluja

Zemlja ima 12 postotnu šansu da u slijedećih 10 godina bude pogođena solarnom bakljom epskih razmjera koja bi mogla nanijeti bilijunsku štetu i dupkom promijeniti život kakav danas poznajemo, piše Wired Science.

Naime, znanstvenici predviđaju da u sljedećih deset godina možemo očekivati solarnu baklju sličnu onoj koja je pogodila Zemlju 1859. godine kada su se zapalili telegrafski stupovi. Danas bi takav snažni elektromagnetni puls zamračio pola, ako ne i cijeli planet. Takva katastrofa nanijela bi štetu koja bi se mjerila u bilijunima, a za oporavak bi nam trebalo cijelo jedno desetljeće.

Prema procjenama američke vlade iz 2008. godine, intenzivna solarna baklja mogla bi na duge staze omesti cjelokupni transport, sve komunikacije, bankarski  i financijski sustav te bi zbog pada električnog sustava moglo doći do pomanjkanja pitke vode, lijekova i hrane.

Alarmantnu prognozu dao je američki fizičar Pete Riley, a objavljena je u stručnom glasilu Space Weather.  

01.03.2012. 10:58:32
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    01.03.2012. 15:57
    eee da je malo jača pa da nas pobije sve
Novi komentar
nužno
nužno