« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SOL I DEMENCIJA

Čajna žličica soli dnevno povećava rizik od demencije i Alzheimera

Već jedna čajna žličica soli dnevno dovoljna je da nam uspori rad mozga i poveća rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

nezdrava hrana

,

demencija

,

pravilna prehrana

,

Alzheimerova bolest

,

nezdrava prehrana

Već se dugo zna kako je previše soli vrlo loše za naše srce i krvožilni sustav, a izgleda kako ni mozak ne stoji ništa bolje, upozoravaju liječnici.

Stariji ljudi koji u prehrani konzumiraju puno soli, a istovremeno ne vjeržbaju dovoljno brže mentalno propadaju od onih koji su oprezni s unosom, rezultat je studije.

Već jedna čajna žličica soli dnevno dovoljna je da nam uspori rad mozga i poveća rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Tim istraživača iz Kanade pratio je konzumaciju soli i fizičku aktivnost 1.262 zdravih muškaraca i žena u dobi od 67 do 84 godine kroz period od tri godine. „Naši su rezultati pokazali kako prehrana bogata soli, u kombinaciji s malo tjelovježbe, dovodi do slabije kognitivne sposobnosti u starijih ljudi", rekla je dr. Alexandra Flocco sa Sveučilišta u Torontu.

Jedna čajna žličica soli korespondira količini od 5 vrećica čipsa ili tri i pol Big Maca. Nažalost, neki ljudi u studiji konzumirali su i do tri puta veću količinu dnevno od ove.

„Ovo je jedna od prvih studija koja povezuje konzumaciju soli i demenciju. Jednostavno, u svojoj prehrani morate puno veći naglasak staviti na svježe voće i povrće i konzumirati što je manje moguće prerađene hrane", kaže doktorica.

Prijašnje su studije pokazale kako smanjivanje unosa soli na oko 3g dnevno (oko pola čajne žličice) pomaže smanjivanju rizika od kardiovaskularne bolesti za oko četvrtinu, a na ovaj se način smanjuje i rizik od srčanog udara za čak 20%.

25.08.2011. 09:49:00
Novi komentar
nužno
nužno