« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Šogor Thaksina Shinawatre izabran za tajlandskog premijera

Prosvjednici odbacuju kandidata

Novi tajlandski premijer
Novi tajlandski premijer (Reuters)
Više o

Tajland

,

Samak Sundaravej

,

Somchai Wongsawat

,

Thaksin Shinawatra

,

Bhumibol Adulyadej

Somchai Wongsawat, šogor svrgnuta tajlandskog čelnika Thaksina Shinawatre, premoćno je izabran za 26. premijera kraljevstva u srijedu, usprkos prijetnjama prosvjednika koji su istakli da će odbaciti bilo kojeg kandidata vladajuće stranke.

Somchai, kandidat Stranke narodne vlasti (PPP) dobio je podršku 298 od 466 zastupnika koji su sudjelovali u glasovanju, dok je šef oporbe Abhisit Vejjajiva dobio 163 glasova, kazao je predsjednik donjeg doma parlamenta Chai Chidchob. Pet zastupnika bilo je suzdržano.

"Zahvaljujem svim zastupnicima koji su danas došli glasovati za mene. Radit ću najbolje što mogu", kazao je izabrani premijer prije nego se rukovao sa šefom oporbe. Službeno će na dužnost stupiti kad kralj Bhumibol Adulyadej da svoj pismeni pristanak.

Somchai (61), pravnik po obrazovanju, trebao bi zamijeniti Samaka Sundaraveja (73), primoranog da podnese ostavku prošlog tjedna.

Samak je morao odstupiti s dužnosti 9. rujna nakon što ga je Ustavni sud proglasio krivim za primanje novca od privatne tvrtke koja producira kulinarske emisije na televiziji. (HINA)

17.09.2008. 10:36:01
Novi komentar
nužno
nužno