« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Milijun puta manja od zrnca pijeska

Snimljena prva fotografija jedne molekule

Možda nalikuje pčelinjem saću, no zapravo se radi o prvoj fotografiji molekule.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (IBM)
Više o

fotografija

,

molekula

Znanstvenici iz IBM-a koristili su poseban mikroskop kako bi snimili kemijske veze unutar jedne molekule. ˝Ovo je prvi put da su snimljeni  svi atomi unutar molekule˝, rekao je voditelj projekta Leo Gross.  

Istraživači su se fokusirali na molekulu pentacena, koja se obično koristi za izradu solarnih ćelija. Molekula se sastoji od 22 atoma ugljika i 14 atoma vodika.  Na fotografiji se jasno raspoznaju šesterokutni oblici pet prstenova ugljika, a čak se mogu vidjeti i pozicije atoma vodika oko prstenova. Lakše predodžbe radi, razmak između ugljikovih prstenova iznosi samo 0,14 nanometara, što je oko milijun puta manje od promjera zrnca pijeska.

Tim istraživača iz IBM-a smatra da bi ovi rezultati mogli imati snažan utjecaj na razvoj nanotehnologije, koja se bavi proučavanjem objekata vrlo male veličine. Posebnim mikroskopom s metalnim vrhom mjere se sile unutar molekule. To zahtjeva veliku preciznost jer se radi na uzorku veličine jednog nanometra. Mjere se zatim pretvaraju u fotografiju.

Kako bi spriječili vrh mikroskopa da apsorbira molekulu pentacana, istraživači su metal zamijenili jednom molekulom ugljičnog monoksida. Na ovaj način stvarale su se slabije elektrostatične sile unutar molekule pentacana, što je rezultiralo fotografijom bolje rezolucije.

Eksperiment se odvijao unutar jakog vakuma na ekstremno niskoj temperaturi od -268 stupnjeva Celzijusa da bi se izbjegao utjecaj atomskih vibracija i molekula plinova na mjerenje.

28.08.2009. 19:00:02
Novi komentar
nužno
nužno