« Ekosfera
objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan
COOL

Snimljen spot za dječju pjesmu o veganstvu

Devetogodišnja Sofia otpjevala pjesmu i snimila spot uime djece vegana

Zgodna pjesma ;)
Zgodna pjesma ;) (Arhiva)
Više o

pjesma

,

vegani

,

veganska hrana

Devetogodišnja Sofija Makar otpjevala je i snimila spot za vrlo emotivnu pjesmu, „Vege song", koja se, kako i ime kaže, dotiče teme veganstva. Stihovi poput: „Sve što ima mamu, ne vidim ko hranu" izazivaju emocije i nikoga neće ostaviti ravnodušnim, pogotovo kada se, gledajući spot, suoče s očima malene Sofije.

Tekst, glazbu i aranžman potpisuje profesorica Maja Rogić, članica Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te organizatorica serije projekata pod zajedničkim nazivom „Kroz nas se može promijeniti svijet", a njezina kći Magdalena Rogić autorica je spota. Spot je, simbolično, snimljen na Svjetski dan veganstva, i to ispred Meštrovićeva paviljona i fontana ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu, koje su na taj dan svijetlile u veganskim bojama. „Ne želim živjet na tuđoj muci, ne želim hranu što prate je jauci. Životinje volim, kravu, srnu, puru, al' ne na tanjuru", još su neki od stihova koji će mnogima dugo odzvanjati. Zanimljivo je i da je djevojka koja je snimila pjesmu kako bi ju Sofia naučila pjevati prestala jesti životinje, potaknuta tekstom pjesme.

„Želim da svi znaju kako se osjećam i zašto ne želim jesti meso. Sretna sam što ovom pjesmom mogu pokazati svima svoju ljubav prema životinjama i objasniti zašto je važno biti vegan. Osim što tako ne ubijamo životinje, mi isto i čuvamo šume i sprječavamo brojne druge loše stvari koje se događaju zbog jedenja mesa. Bila bih sretna kada bi svi odlučili jesti voće, povrće i razna druga ukusna jela, a ne životinje", izjavila je Sofia ovom prilikom pozivajući sve da pogledaju njezin spot. 

Malena Sofia, koja je gotovo od rođenja veganka i kojoj su svi u najbližoj obitelji vegani, najradije poseže za palačinkama, varivom od leće, krem juhom od bundeve, zelenim pestom, nuggetsima, pohanim sejtanom, restanim krumpirima, krpicama sa zeljem, browniesima, mafinima i slatkišima. Iako ima tek devet godina, ovo nije njezin prvi aktivistički pothvat za životinje. Bila je model za dječji asortiman majica za web-shop udruge Prijatelji životinja, ponosno je koračala Maršem za životinje čak dvije godine zaredom i sudjelovala u prosvjedu za zatvaranje zooloških vrtova.

Podijelila je nešto i o tome kako je odlučila postati veganka: „Mama i tata govorili su mi o tome od kuda meso zapravo dolazi, pa sam i ja počela razmišljati o tome. Znam da životinje boli i da pate i da nitko od njih ne želi umrijeti. Mislim da je super biti vegan i drago mi je da su svi iz moje obitelji vegani. Tako čuvamo i pazimo životinje, a dobro je i za nas."

Kako navode Prijatelji životinja, uravnotežena veganska prehrana nutritivno je adekvatna za sve dobne skupine, pa tako i za trudnice i djecu. Zapravo, činjenica je da je u prehrani većine djece previše namirnica životinjskog podrijetla, a nedostaju voće, povrće, cjelovite žitarice i druge namirnice koje štite od najčešćih bolesti. Stoga je dobro da je broj djece vegetarijanaca i vegana u velikom porastu. 

„Veganska prehrana, uz dodatak vitamina B12, osigurava izvanrednu prehranu u svim fazama djetinjstva, od rođenja do puberteta. Djeci koja se hrane cjelovitim veganskim namirnicama stvaraju dobre navike i smanjen im je rizik da će u kasnijoj životnoj dobi patiti od pretilosti, povišenog kolesterola i krvnog tlaka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2", zaključuju Prijatelji životinja.

Spot za pjesmu može se poslušati na YouTube-kanalu Prijatelja životinja www.youtube.com/afcroatia i na web-stranici www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje je dostupna i nutricionistička brošura „Biljna prehrana za djecu vrtićke dobi". 

05.02.2024. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno