« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
ZIMAAA

Snijeg na Marsu

Tijekom marsovskog dana, čestice oblaka upijaju vidljivo svjetlo kako bi zagrijalo atmosferu, no noću postoje predjeli u kojima su uvjeti pogodni za razvoj ledenih oblaka

Ovo je snimio još Viking Lander
Ovo je snimio još Viking Lander (Arhiva)
Više o

snijeg

,

Mars

Još 2009.godine znanstvenici su uz pomoć laserskog instrumenta istraživali atmosferu Marsa i uočili na njemu snijeg što ih je potaknulo da prošire svoja istraživanja i na dijelove tog planeta koji im nisu bili vidljivi.

Zašto pada snijeg na Marsu?

Tijekom marsovskog dana, čestice oblaka upijaju vidljivo svjetlo kako bi zagrijalo atmosferu, no noću postoje predjeli u kojima su uvjeti pogodni za razvoj ledenih oblaka. Taj noćni fenomen tada završava snijegom.

Zašto onda na Marsu već ranije nije uočen sniježni pokrov?

Najlogičnije objašnjenje je da je snijeg ispario prije nego što je uopće stigao do površine. Neki oblaci vrlo su visoko iznad povšine Marsa pa snijeg ne bi stigao ni napadati. Količina snijega koji bi se zadržao na površini nikada ne bi mogao biti slična količini leda koja se nakuplja na Zemljinoj površini.

Znanstvenici će svoju pažnju usmjeriti na kruženje vode na površini Marsa i različite vrste snježnih oluja koje bi mogle postojati, a sigurni su i da bi njihovo praćenje moglo omogućiti izračunavanje pogodnog mjesta za buduće slijetanje letjelica za istraživanje površine planeta.

Piše: Andrea Holi
24.08.2017. 12:30:00
Novi komentar
nužno
nužno