« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
NAPOKON!

Smjenski rad propao, vraćaju se dežurstva u bolnice

Naknade za dežurstva bile bi onakve kakve su se isplaćivale prije stupanja na snagu trenutno važećeg kolektivnog ugovora

Ministarstvo je odustalo od smjenskog rada
Ministarstvo je odustalo od smjenskog rada (Arhiva)
Više o

bolnice

,

rad u smjenama

,

dežurstva

Prijedlog Ministarstva je da se važećem kolektivnom ugovoru, usklađenim s propisima EU, do daljnjega pretpostavi Zakon o zaštiti prava pacijenata. Naime, postojeće zakonske okolnosti, u kojima se liječnicima de facto ograničava broj radnih sati, zbog nedostatka liječnika onemogućile su i ugrozile održavanje postojeće razine kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite, ističe se u obrazloženju prijedloga Ministarstva za izmjenama kolektivnog ugovora.

Ministarstvo ističe da se na ponovno uvođenje dežurstava odlučilo na prijedlog Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, sva četiri medicinska fakulteta i Akademije medicinskih znanosti.

Naknade za dežurstva bile bi onakve kakve su se isplaćivale prije stupanja na snagu trenutno važećeg kolektivnog ugovora - 9% veće za dežurstva radnim danom, 13,5% vikendom i 18% blagdanom.

Riječ je o bolnicama i odjelima gdje nedostaje kirurga i anesteziologa - četvrtini kliničkih bolnica, te između jedne četvrtine i polovine općih i županijskih bolnica, a slično je i s KBC-ima, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Tamo gdje smjenski rad funkcionira bit će ostavljen, kao što su to bolnice u Lovranu, Puli i na Srebrnjaku u Zagrebu. Ali tamo gdje su uska grla, podržavamo liječničke udruge i fakultete, rekao je ministar.

Očekuje i da će procedura za izmjenu KU, o vraćanju dežurstava, uključujući naknadu u paušalu, biti gotova u roku 15 dana jer postoji dobra volja obaju sindikata - Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

14.03.2014. 08:33:03
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    peder
    17.03.2014. 11:25
    Vidim da tu treba nekog jebat u prkno.
Novi komentar
nužno
nužno