« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
GORIVO BUDUĆNOSTI

Smišljen nov način skladištenja vodika

Primjenom natrijeva borohidrida kao oblikom skladištenja vodika moguće je dobiti energetsku vrijednost jako blizu one benzina

Novi pritisak potreban u spremnicima je samo četiri megapaskala
Novi pritisak potreban u spremnicima je samo četiri megapaskala (Wikipedia)
Više o

benzin

,

vodik

,

skladištenje vodika

Otkriven je novi način pohrane vodika koji se sad može pohranjivati direktno kao gorivo ili se koristiti u gorivim ćelijama za dobivanje električne energije. Novi način skladištenja vodika je sigurniji od prijašnjeg koji je zahtijevao visoke tlakove.

Za ovaj izum zaslužan je tim australkih znanstvenika sa Sveučilišta u Novom Južnom Walesu. Oni su iskoristili svojstva natrijeva borohidrida (NaBH4) koji se u blizini vodika ponaša kao spužva. Ovaj spoj može pohraniti jako velike količine vodika, a za njegovo ispuštanje potrebna su samo četiri megapaskala, za razliku od dosadašnjih 35 do 70 megapaskala, što je standard u automobilskim spremnicima. Ovo spuštanje tlaka ima i sigurnosnu vrijednost jer sa toliko visokim tlakovima velike količine energije bi mogle biti ispuštene u slučaju nesreće.

Primjenom ovog spoja kao oblikom skladištenja vodika moguće je dobiti energetsku vrijednost jako blizu one benzina. Veliki problem kod skladištenja vodika općenito je to što je energetska gustoća čistog vodika četiri puta manja one od ugljikovodika, kao što su naftni derivati, zato što su vodikovi atomi rijeđe raspoređeni kad su sami nego kad su vezani na ugljikovodik.. Tako u litri benzina ima 64 posto više vodika nego u litri čistog vodika.

Iako natrijev borohidrid riješava ovaj, on ima i druge probleme. Da bi ovaj spremnik radio u laboratorijskim uvjetima on zahtjeva nanotehnološku izradu; pohrana mora biti u spremniku od nikla; za ispuštanje vodika potrebna je temperatura od minimalno 50 stupnjeva, a za punu protočnost od 350 stupnjeva celzijeva. Radovi se ipak nastavljaju jer su znanstvenici uvjereni da postoji realna mogućnost da se iz ove tehnologije dobije način za ekonomično i sigurno skladištenje vodika bez potrebe za povečavanjem kapaciteta automobila.

18.08.2012. 22:00:00
Novi komentar
nužno
nužno