« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
STVARNO?

Smanjenje pesticida nije ekonomski pogubno

Iako postoje alternativne metode uzgoja koje ne uzrokuju smanjenje prinosa i prihoda, poljoprivrednici većinom o njima nisu informirani

Ehhh
Ehhh (Arhiva)
Više o

gospodarstvo

,

pesticidi

U javnom prostoru uporno se održava uvjerenje da je smanjenje pesticida nedostižno i ekonomski pogubno, što nije točno, poručili su stručnjaci na online simpoziju o smanjenju pesticida u Hrvatskoj.

Stvarna cijena korištenja pesticida puno je veća od same cijene koju je poljoprivrednik platio pri kupnji istog, istaknuo je na simpoziju Darko Znaor, stručnjak za ekološku poljoprivredu.

U trenutku kada je poljoprivrednik kupio i primijenio pesticid "znatan dio te priče tek počinje jer je on time stvorio cijelu lepezu negativnih učinaka i uglavnom prikrivenih troškova", rekao je Znaor.

Među prikrivenim troškovima, osim ekološkog duga i narušavanja zdravlja okoliša i ljudi, tu su i, primjerice, troškovi izrade raznih regulativa, koje snose porezni obveznici, kao i troškove savjetovanja, edukacije i istraživanja vezano uz pesticide, dodao je Znaor.

Još jedan mit vezan za smanjenje pesticida, odnosno ekološku poljoprivredu, je "održiva upotreba pesticida", a pesticidi su otrov, smatra Znaor, pa je to "kao da govorimo o održivoj upotrebi heroina".

Problematičan je, bolje rečeno "zavaravajuć", i naziv "sredstva za zaštitu bilja" koji se upotrebljava za pesticide.

30.10.2022. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.10.2022. 19:58
    Pesticidi stvaraju rak
Novi komentar
nužno
nužno