« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
očekivanja ispunjena

Slušatelji odlučili: 10. najboljih glazbenih izdanja 2009.

Kao i uvijek, glazbenih djela bilo je mnogo, ali malo je onih koja su zaista zaslužila da uđu u anale - publika je rekla svoje

Animal Collective je, prema izboru slušatelja, izdao najbolji album u 2009.
Animal Collective je, prema izboru slušatelja, izdao najbolji album u 2009. (Wikipedia)
Više o

Rihanna

,

Michael Jackson

,

U2

,

Lady Gaga

,

Franz Ferdinand

,

muse

,

Green Day

,

animal collective

,

Arctic Monkeys

Ova je godina bila plodonosna u glazbenom smislu. Pojavilo se mnogo novih izvođača, neki su se vratili iz tame, drugi su pak razočarali i kritičare i slušatelje. Umro je i Michael Jackson ostavivši iza sebe ogroman opus neupitne kvalitete, ali njegovom smrću glazbeni svijet izgubio je mnogo. Bez obzira na sve, izvođači su brojni, a mjesta je samo deset. No, kao i uvijek, zadnju riječ ima publika - pogledajte kojih je to deset izvođača, odnosno albuma najviše obilježilo godinu na izmaku:

  1. Merriweather Post Pavilion  - Animal Collective: Album ove skupine originalno iz Baltimorea, Maryland, a trenutno situirane u New Yorku, službeno je najavljen još krajem 2008. godine. i već tad su časopisi poput Fact Magazinea iz Velike Britanije nagovještavali da se radi o vjerojatno najboljem albumu nadolazeće godine. Nisu pogriješili; prema statistikama raznih glazbenih portala, radio postaja i reakcija publike Merriweather Post Pavilion kapitalno je djelo 2009.
  2. The Resistance - Muse: Bend, koji svojim progresivno-simfonijskim rockom svakodnevno stječe sve više obožavatelja, peti je studijski album po redu objavio u rujnu ove godine. Sasvim dovoljno da dosegne treće mjesto na Billboardu 200 s prodanih 128,000 primjeraka, i prvo mjesto ljestvica 19 zemalja.
  3. No line On The Horizon - U2: Dvanaesti studijski album megapopularnog irskog sastava U2 izašao je po etiketom Interscope Recordsa. Album je promoviran na turneji U2 360° u sklopu koje su dečki nastupili i u Zagrebu. Popularnost U2 ne jenjava već dobar niz godina, stoga ne čudi zašto je No Line On The Horizon pri vrhu svih svjetskih ljestvica.
  4. Tonight: Franz Ferdinand - Franz Ferdinand: Treći studijski album škotske indie-rock skupine zadovoljio je očekivanja obožavatelja i opravdano se nalazi na 4. mjestu albuma godine 2009.
  5. 21st Century Breakdown - Green Day : Osmi studijski album američkog sastava Green Day solidno je prošao i kod domaće i kod strane publike; veliki come-back najavljen je novim singlom Know Your Enemy i prije nego što je album došao na police te je momentalno postao hit.
  6. Humbug - Arctic Monkeys: Treći studijski album engleskog alternative-rock benda pod etiketom Domino Recordsa kritika je pohvalila, no ne pretjerano, naročito zbog manjka kvalitete tekstova po kojima su dečki i postali poznati. Publika uglavnom nema primjedbi.
  7. The Fame Monster - Lady Gaga: Drugi studijski album kontroverzne pjevačice podigao je prašine koliko i njegov prethodnik Fame. Lako zapamtljivih ritmova i refrena, pjesme Lady Gage brzo su se uvukle pod kožu brojnih obožavatelja, ali i na svjetske glazbene ljestvice.
  8. This Is It - Michael Jackson: Dvodijelni album preminule legende izdan je za Epic Records i predviđen je kao pratnja dokumentarnom filmu i turneji istoimenog naziva. Jacksonova popularnost nije jenjavala od početka njegove karijere, a kvaliteta albuma nikada nije bila upitna. To su prepoznalo i milijunsko tijelo obožavatelja, kao i kritičari oštrog pera. Legenda je legenda.
  9. Fearless - Taylor Swift: Drugi studijski album mlade američke pop pjevačice pod pokroviteljstvom Big Machine Recordsa dostigao je prvo mjesto Billboard 200 ljestvice najprodavanijih albuma. Istovremeno, album je prvi dosegao prodaju od milijun primjeraka u 2009. Sasvim respektabilan rezultat, i dovoljan da se nađe među prvih deset.
  10. Rated R - Rihanna: Četvrti album fantastične djevojke s Barbadosa odlično je krenuo s prodajom od samog početka; možda zato što joj je to prvi album koji nosi oznaku roditeljskog nadzora (Parental Advisory) zbog eksplicitnog sadržaja.
15.12.2009. 22:00:00
Novi komentar
nužno
nužno