« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
reakcije

Slovenski mediji analiziraju dogovor Kosor-Pahor

Svima je sumnjivo zašto premijeri dvaju zemalja međusobno ne demantiraju oprečne izjave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

slovenski mediji

,

dogovor kosor pahor

Neuspješni napadi oporbe na ljubljanski dogovor, te suzdržanost koju u javnim izjavama oko njega iskazuju hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjednik slovenske vlade Borut Pahor dobar su znak, iako je prerano reći da se u pitanju deblokade hrvatskih pristupnih pregovora nešto neće zakomplicirati, ocjena je slovenskih medija.

Slovenski tisak je u četvrtak na vrlo istaknutim mjestima popratio raspravu u Hrvatskom saboru u kojoj je premijerka Jadranka Kosor branila dogovor s Pahorom, niječući sumnjičenja koja su dolazila iz opozicijskih klupa da se sa slovenskim kolegom možda dogovorila i o nečemu o čemu oni nisu obaviješteni.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi tako da je hrvatska premijerka jučer doživjela pravu "parlamentarnu oluju" tijekom koje ju je oporba optužila za teritorijalne ustupke Sloveniji koje navodno proizlaze iz njena dogovora sa slovenskim kolegom Pahorom. No, ona je to u energičnom nastupu demantirala i izjavila da ništa u Ljubljani nije dogovoreno "ispod stola", te pozvala one koji tako nastupaju da ne nasjedaju na neistine, piše list.

Mariborski list "Večer" primjećuje međutim da je hrvatska premijerka, odgovarajući na optužbe opozicijskih zastupnika, u jednom trenutku rekla kako će se pregovori o graničnom prijeporu sa Slovenijom nastaviti ondje gdje su stali 15. lipnja ove godine, kada je bio iznesen tzv. drugi Rehnov prijedlog, ali je zanijekala interpretaciju po kojoj će taj prijedlog biti temelj budućeg dogovora o granici.

"Večer" tvrdi da to međutim odudara od priopćenja koje je prošlog tjedna pred raspravu o dogovoru u slovenskom parlamentu dalo hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

No, upravo činjenica da na takvu njenu izjavu nije reagirao slovenski premijer Pahor, svjedoči da između Pahora i Kosor postoji i prešutni "pakt o nenapadanju" kako bi svoj dogovor obranili od napada oporbe u obje države da su njime izdani nacionalni interesi.

"Unatoč vrlo različitim interpretacijama ljubljanskog dogovora, Pahor i Kosor se međusobno ne demantiraju jer ga žele spasiti iako doživljavaju napade kakve su u vrijeme svog sporazuma od oporbe doživljavali nekadašnji premijeri Janez Drnovšek i Ivica Račan, doduše u blažoj formi", navodi u komentaru ljubljansko "Delo".

Takav razvoj događaja ukazuje da između Boruta Pahora i premijerke Kosor postoji i "tihi dogovor o nenapadanju", pa je tako i hrvatska premijerka u Saboru u srijedu izjavila da je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija objavilo priopćenje u kojemu se pristaje na razgovore o drugom Rehnovu prijedlogu kao polazištu za razgovore jer je Pahor upravo tog dana morao u parlamentu braniti svoj dogovor o deblokadi pred napadima opozicije.

"Ovakvi premijerski potezi su razumljivi i govore da će oni učiniti sve kako bi spriječili da njihov dogovor doživi sudbinu 'parafiranog' sporazuma pokojnih premijera dviju država", piše u komentaru vodeći slovenski list.

"Takvi su potezi razumljivi u situaciji kad se na ljubljanski dogovor izvode nepotrebni pritisci, ali je pitanje koliko će dugo sadašnje stanje moći izdržati. Jer pregovori o ozbiljnim stvarima još nisu ni započeli", piše u komentaru ljubljansko "Delo". (hina/metro-portal)

24.09.2009. 11:20:48
Novi komentar
nužno
nužno