« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Slovenski bezobrazluk još uvijek bez posljedica

Europarlamentarci zaključili kako Slovenija neće snositi posljedice

Pal Schmitt
Pal Schmitt (Corbis)
Više o

EU

,

Europski parlament

,

blokada pregovora s EU

,

NATO Slovenija ratifikacija

,

Pal Schmitt

,

Mario Zubović

,

presedan

Slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora je bez presedana, ali Slovenija neće zbog toga snositi posljedice, izjavio je u utorak Pal Schmitt, predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta nakon dvodnevnog 9. sastanka zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska-Europska unija.

"Ovo je situacija bez presedana da jedna, i to susjedna, zemlja blokira drugu na putu u EU. Također je bez presedana i situacija u kojoj Slovenija organizira referendum za ulazak Hrvatske u NATO", rekao je Schmitt koji je uz Marija Zubovića, predsjednika saborskog izaslanstva u zajedničkom odboru, supredsjedao dvodnevnim skupom.

Na pitanje novinara hoće li Slovenija snositi posljedice, poput svojedobno Austrije koju je EU stavila u svojevrsnu političku izolaciju, odgovorio je niječno.

"Posljedica za Sloveniju neće biti. Mora se postići konsenzus svih 27 članica Unije", dodao je Schmitt.

Schmitt je podsjetio da je slovenska blokada došla kao "veliko iznenađenje" jer je prije ulaska u EU Slovenija izjavljivala da "ne postoji problem granica".

"Bilo je to 2001. godine i sada nam je to veliko iznenađenje", rekao je Schmitt i dodao kako se ipak nada da će se postići rješenje te da će se pregovori nastaviti.

Kao moguće rješenje spora naveden je Međunarodni sud pravde u Haagu, što zagovara Hrvatska, a taj se prijedlog smatra "korektnim i pravednim", uz opasku da bi to oduzelo puno vremena, te prijedlog Europske komisije o posredovanju.Mario Zubović je potvrdio da je slovenska blokada bila tema koja se stalno provlačila, premda to nije bilo zamišljeno.

"Blokada je dominirala raspravama, ali složili smo se da bilateralni problemi ne mogu biti predmet rasprave glede hrvatskog pristupanja Europskoj uniji", rekao je Zubović.

Po njegovim riječima, parlamentarci se slažu da Hrvatska mora imati isti tretman kao i ostale zemlje koje su već pristupile Uniji.

Zubović je novinarima kazao da je na kraju dvodnevnih rasprava jednoglasno usvojena zajednička deklaracija u kojoj stoji da "bilateralna pitanja ne bi smjela ugrožavati ili usporavati trenutni pregovarački proces u koji su uključene sve članice EU-a i Hrvatska, kao ni pristupni proces bilo koje druge zemlje u regiji".

U izjavi također stoji da se pitanja koja se odnose na granične probleme moraju odvojiti od pregovaračkog pristupnog procesa.

Zubović se zahvalio Schmittu koji je svih godina ostao "privržen ulasku Hrvatske u EU" i podsjetio da je ovo, s obzirom na skorašnje izbore za Europski parlament, bio posljednji sastanak Zajedničkog odbora u ovom sastavu. (hina/metro-portal)

24.02.2009. 16:37:24
Novi komentar
nužno
nužno