« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Slovenija priznala neovisnost Kosova

Parlament sinoć podržao prijedlog vlade o priznanju

Zastupnici iz stranke Zmage Jelinčiča bili su protiv prijedloga
Zastupnici iz stranke Zmage Jelinčiča bili su protiv prijedloga (AFP)
Više o

Kosovo

Nakon rasprave koja je trajala više od tri sata velika većina zastupnika slovenskog parlamenta podržala je prijedlog vlade za priznanje neovisnosti Kosova. Slovenija je tako do sinoć postala prva bivša jugoslavenska republika koja je priznala neovisnost Kosova.
Za priznanje Kosova glasovalo je 57 od ukupno 67 zastupnika koliko ih je bilo na sjednici. Protiv priznanja glasovala su tri zastupnika Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča i predsjednik zastupničke skupine ‘Lipa’ Sašo Peče, donedavno također član njegove stranke. Šestero zastupnika pri glasovanju je bilo suzdržano.

Čeka se HrvatskaPredsjednica HNS-a Vesna Pusić, koja je u Beogradu sudjelovala na konferenciji LDP-a Čedomira Jovanovića, rekla je da će Hrvatska vjerojatno ovog mjeseca priznati Kosovo te da to neće narušiti odnose Beograda i Zagreba. 

Protivnici priznanja neovisnosti smatraju da je odluka donesena prebrzo i da će imati negativne posljedice za Sloveniju. Kako je, obrazlažući prijedlog vlade u uvodu izvanredne sjednice, naglasio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, kosovska skupština donijela je deklaraciju o neovisnosti kao legitiman izraz volje većine stanovnika i na temelju prava naroda na osamostaljenje, koje je iskoristila i Slovenija 1991. godine, a to je učinjeno nakon što se pokazalo da nastavak pregovora Beograda i Prištine ne bi donio rezultat.

Replicirajući u jednom trenutku navodima da je u slovenskim medijima objavljena bilješka o razgovorima slovenskih i američkih diplomata, u kojima su Sjedinjene Države savjetovale Sloveniji da s mjesta predsjedateljice Europske unije prva prizna neovisnost Kosova, Rupel je rekao je da su takvi navodi ‘izmišljeni i glupi’. (HINA)

06.03.2008. 01:11:32
Novi komentar
nužno
nužno