« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
BRAVO

Slovenija će lansirati nanosatelit

Slovenija će najkasnije 2017. godine lansirati svoj prvi nanosatelit s multispektralnom kamerom koja će iz svemira otkrivati požare, poplave i stanje vegetacije

Nanosatelit se testira
Nanosatelit se testira (ESA)
Više o

Slovenija

,

satelit

,

nanosatelit

Slovenija kreće u svemir lansiranjem nanosatelita koji je trenutno u fazi testiranja, a u orbitu bi trebao biti postavljen za manje od dvije godine.

"Zadaća tog satelita bit će demonstracija slovenske tehnologije", kazao je za slovensku televiziju dr. Iztok Kramberger s mariborskog Fakulteta za elektrotehniku, računarstvo i informatiku. Taj je fakultet dobio zadaću razvoja satelita koji sufinancira Europska svemirska agencija, a trenutno je u fazi testiranja. Cijeli projekt stajat će oko 1,5 milijuna eura, dok bi za lansiranje u SAD-u trebalo dodatnih 250 tisuća dolara, pa se razmišlja i o alternativama.

"Sve dok takvu tehnologiju razvijaš na Zemlji, ona nema vrijednosti dok se ne dokaže u svemirskim uvjetima", kazao je Kramberger, a slovenski znanstvenici razvijaju baterije koje bi satelitu omogućile da u svemiru, na visini 450 do 600 kilometara, ostane u orbiti oko Zemlje najmanje 5 godina.

Projekt je početkom godine bio upitan jer je Slovenija zbog politike štednje razmišljala o izlasku iz Europske svemirske agencije, ali su se sredstva za članirinu onda u proračunu ipak osigurala.

Program malih satelita, nanosatelita, težine do 10 kilograma počela je prije 11 godina kao prva razvijati američka svemirska agencija NASA.

18.08.2015. 12:13:37
Novi komentar
nužno
nužno