« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
GRANIČNI SPOR

Slovenci s 51,46% 'za' podržali arbitražni sporazum

Premijer Pahor je zahvalio biračima na odazivu na referendum na kojem je tijesnom većinom ipak prihvaćena arbitraža

Slovenija referendum
Slovenija referendum (Marko Miščević/Cropix)
Više o

arbitražni sporazum

,

slovenija referendum

,

referendum arbitražni sporazum

,

4. veljače

Arbitražni sporazum o rješavanju graničnog spora s Hrvatskom dobio je tijesnu potporu slovenskih glasača na nedjeljnom referendumu.

Prema podacima koje je kasno u nedjelju nakon 99,9 posto prebrojenih glasova objavilo državno izborno povjerenstvo, za potvrdu odluke slovenskog parlamenta koji je 19. travnja taj sporazum ratificirao glasovalo je 51,46 posto birača izašlih na referendum, a 48,52 je glasovalo protiv.

Riječ je o privremenim i djelomičnim rezultatima. Službeni će biti objavljeni u utorak, no još nekoliko tisuća glasačkih listića koje izborna komisija očekuje iz inozemstva više ne mogu utjecati na konačni rezultat referenduma.

Rezultat je priznao bivši premijer, čelnik oporbe Janez Janša koji je u kampanji pred referendum pozivao na odbacivanje arbitraže. Nakon objave neslužbenih rezultata rekao je da ishod referenduma nije pobjeda vlade nego "poraz Slovenije" budući da su glasači o tom važnom pitanju bili tako podijeljeni i ponovio svoje uvjerenje da arbitražno rješavanje spora ne odgovara slovenskim interesima, osobito u pogledu granice na moru.

Rezultat ovog referenduma platit ćemo svi, rekao je šef slovenske oporbe koji je novinarima dodao da oporba neće dopustiti da hrvatski pristupni ugovor s EU-om bude ratificiran u slovenskom parlamentu ako prije toga ne bude poznato rješenje graničnog spora.

Zadovoljstvo ishodom referenduma izrazio je premijer Pahor, te zahvalio biračima na podršci.

Pahor je za Slovensku televiziju potvrdio da je u nedjelju o referendumu i budućnosti odnosa s Hrvatskom razgovarao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, a izrazio je i čvrsto uvjerenje da će arbitraža o graničnom prijeporu Sloveniji donijeti "dobar rezultat".

"Čak i bolji nego što sam se usuđivao izjavljivati tijekom predreferendumske kampanje", dodao je.

U posebnoj izjavi novinarima u predsjedničkom uredu u Ljubljani rezultat referenduma pozdravio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Odluka slovenskih birača na referendumu je "konačna i legitimna", rekao je slovenski predsjednik, dodajući da se nada kako će slovenska politika nakon odluke na referendumu samosvjesno i jedinstveno pristupiti prikupljanju argumenata koje će slovensko ministarstvo vanjskih poslova dostaviti arbitrima kako bi se našlo rješenje za "pravednu" granicu.

"Odlukom na referendumu Slovenija je prihvatila važan korak naprijed u rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom. Potvrdila se naša privrženost arbitraži kao dobrom, a u našim prilikama i najboljem načinu za mirno rješenje spora", rekao je Tuerk. (hina/metro-portal)

06.06.2010. 22:37:00
Novi komentar
nužno
nužno