« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DOBRI SUSJEDI

Josipović: Uspjeh referenduma je pobjeda za sve

Ured predsjednika priopćio je kako je potvrda arbitražnog sporazuma važna pobjeda za Sloveniju, Hrvatsku i Europu

Ivo Josipović arbitražni sporazum
Ivo Josipović arbitražni sporazum (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

Samuel Žbogar

,

Ivo Josipović

,

slovenija referendum

,

referendum arbitražni sporazum

,

Hannes Reichelt

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u nedjelju je pozitivan ishod slovenskog referenduma o arbitraži ocijenio kao pobjedu za Sloveniju, Hrvatsku i Europu.

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović smatra kako je uspjeh referenduma o arbitraži važna pobjeda za Sloveniju, Hrvatsku i Europu", priopćio je Ured predsjednika nakon objave da su slovenski glasači tijesno odobrili arbitražni sporazum o rješavanju graničnog spora između Slovenije i Hrvatske.

U priopćenju se kaže kako će rezultat referenduma istodobno "potaći očigledan uzlazni trend prijateljskih odnosa Hrvatske i Slovenije" te da "slovenska podrška omogućuje Hrvatskoj da završi pristupne pregovore bez opterećenja problemom granice koji će svoje rješenje naći u arbitraži".

"Ovo je i doprinos konceptu proširenja Europske unije koji obuhvaća Hrvatsku, a u budućnosti i sve zemlje jugoistočne Europe", navodi se u priopćenju.

U priopćenju se kaže i kako je Josipović u nedjelju navečer razgovarao s predsjednikom Slovenije Danilom Tuerkom i premijerom Borutom Pahorom "te im čestitao na uspješno provedenom referendumu i politici mira i prijateljstva koju vode".

Žbogar: uspjeh referenduma donosi pozitivnu poruku regiji

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je nakon pozitivnog ishoda referenduma da on donosi pozitivnu poruku regiji. "Vjerujem da današnja potvrda arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na referendumu donosi jednu pozitivnu poruku državama zapadnog Balkana", rekao je Žbogar za Slovensku televiziju.

Žbogar je rekao da je u nedjelju od više svojih kolega ministara vanjskih poslova iz država u regiji dobio poruke kako žele da slovenska vlada uspije i da arbitražni sporazum na referendumu dobije potvrdu.

Dodao je da sada očekuje i potporu oporbenih stranaka, koje su se arbitraži protivile, u pripremama njegova ministarstva na izradi memoranduma u kojemu će slovenska strana iznijeti svoja stajališta i argumente o graničnom prijeporu s Hrvatskom arbitražnom sudu koji se treba na osnovi arbitražnog sporazuma formirati i početi rješavati spor nakon što Hrvatska potpiše pristupni ugovor s Europskom unijom.

Nije htio detaljnije komentirati tvrdnje Janeza Janše kako oporba neće dopustiti završetak hrvatskih pregovora s EU-om i ratifikaciju pristupnog ugovora, rekavši da Hrvatska još uvijek pregovara s Europskom unijom i da se eventualno potpisivanje pristupnog sporazuma očekuje tek negdje iduće godine. Žbogar je rekao da će Slovenija odluke u vezi sa Hrvatskom i sporazumom donositi nakon promišljanja i kad za to dođe vrijeme.

Na pitanje hoće li slovenska vlada prihvatiti razmjenu ratifikacijskih nota s Hrvatskom ako u hrvatskoj diplomatskoj noti o ratifikaciji arbitražnog sporazuma bude i jednostrana izjava u kojoj Hrvatska navodi da se arbitražni sporazum ne može tumačiti kao hrvatski pristanak da Slovenija dobiva teritorijalni spoj s otvorenim morem, Žbogar je rekao da sama jednostrana izjava ne može biti problem, no da treba pričekati i vidjeti što će u noti pisati.

Prema arbitražnom sporazumu koji je sada i u Sloveniji postao važeći, on stupa na snagu u ponedjeljak u prvom tjednu nakon što dvije države razmijene diplomatske note u kojima potvrđuju da je ratifikacijski postupak u dotičnoj državi završen. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 00:11:28
Novi komentar
nužno
nužno