« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
čista slovenija

Slovenci "izbrisali" najboljeg Kekecovog prijatelja zbog imena

Slovenski glumac Boris Ivanovski ostao bez države zbog makedonskog imena

Junaci filma
Junaci filma "Kekecove lukavštine" iz 1968. godine (foto: sifilm)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

etničko čišćenje

,

izbrisani slovenci

,

Kekec

,

Boris Ivanovski

"Izbrisanim neslovencima" kojima je vlada Boruta Pahora u ponedjeljak počela izdavati rješenja da im je poslije osamostaljenja države nezakonito oduzet domicil nalazi se i Boris Ivanovski, najbolji prijatelj legendarnog slovenskog junaka Kekeca.

Tu pomalo tragikomičnu zabunu sa slovenskim glumcem makedonskog prezimena iznijela je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV bivša slovenska ministrica pravosuđa i nekadašnja glavna državna odvjetnica Zdenka Cerar.

"Izbrisani" Ivanovski glumio je hrabrog Rožlea, najboljeg prijatelja Kekeca koji se bori sa zločestim Bedancom u dječjem filmu "Kekecove lukavštine" iz 1968. godine.

Riječ je o trećem dijelu filmske trilogije o "Kekecu" redatelja Jožeta Galea i prvom filmu u bojama o malom alpskom junaku iz priča književnika Josipa Vandota.

U filmu je samog Kekeca glumio Zlatko Krasnič, Bedanec je bio Polde Bibič, a Brincelj Milorad Radovič. Jedino je djevojčica koja je glumila slijepu Mojcu kojoj pomaže Kekec, nabavivši joj čudotvorni lijek od zločeste "tete Pehte" imala tipično slovensko ime i prezime - Fanika Podobnik. (hina/metro-portal)

24.02.2009. 11:54:59
Novi komentar
nužno
nužno