« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
KONZERVATIVNA VLADA

Laburisti odbili ući u vladu s Netanyahuom

Povećani izgledi za formiranje vlade isključivo od predstavnika stranaka desne političke orijentacije.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Corbis)
Više o

EU

,

Izrael

,

Palestina

,

Bliski istok

,

Ehud Barak

,

Tzipi Livni

,

Benjamin Netanyahu

,

izraelski izbori

,

mirovni pregovor

,

dvojna država

Vođa izraelskih laburista Ehud Barak odbio je ulazak u vladu u kojoj mu je Netanyahu, po AFP-u, trebao ponuditi dužnost ministra obrane, koju je i dosad obnašao, te još četiri ministarstva. No Barak je, kako prenosi AP, rekao kako će njegova stranka biti "odgovorna, ozbiljna i konstruktivna oporba".

Sličnu je poruku Netanyahu dobio i u nedjelju od dosadašnje izraelske ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni, čija je stranka Kadima dobila pojedinačno najviše glasova na izborima, koja također zasad ne želi široku koaliciju s Netanyahuom, s kojim se ne slaže oko načina postizanja mira s Palestincima.

"Nismo postigli dogovor, naše su razlike oko tog pitanja duboke", rekla je nakon sastanka Livni, koja je već prije izrazila jasan uvjet da program nove vlade mora sadržavati "nužnost dviju država za dva naroda." Netanyahu je rekao kako je susret s Livni pokazao da se oko mnogo toga slažu, a nesuglasice se mogu ispraviti "dobrom voljom".

Dogovorili su se da se uskoro sastanu, ali je Livni najavila da bi razmotrila sudioništvo u velikoj koaliciji samo ako Netanyahu pristane na "rotacijski" aranžman u kojem bi oboje bili na čelu vlade po dvije godine, što je Likudov čelnik odbio.

Netanyahu (59) se smatra političkim "jastrebom", koji se protivi sporazumima iz Osla iz 1993. i stvaranju palestinske države pa analitičari smatraju da bi stvaranje konzervativne vlade moglo naštetiti odnosima Izraela s administracijom novog američkog predsjednika Baracka Obame, koji je postizanje mira na Bliskom istoku označio kao svoj politički prioritet.

Likud je na izborima dobio 27 zastupničkih mjesta u Knessetu, jedno manje od Kadime, ali je predsjednik države Shimon Peres odlučio njemu dati mandat za formiranje vlade zbog toga što ima načelnu potporu bloka desnih stranaka s ukupno 65 mandata.I Europska unija je reagirala u ponedjeljak i pozvala buduću izraelsku vladu da ne napusti koncept dviju država kao svrhu bliskoistočnoga mirovnog procesa iako je najavila mogućnost "malo nemirnijeg početka" ako novi premijer bude Netanyahu.

"Mislim da bismo mogli imati malo nemirniji početak, ali moramo ići dalje s mirovnim procesom, jer se put k rješenju na temelju koncepta dviju država sužuje i ne možemo si dopustiti luksuz čekanja", rekao je češki ministar za Europu Alexander Vondra u Bruxellesu prigodom sastanka ministara vanjskih poslova EU.

"Napuštanje strategije dviju država koje žive u miru i sigurnosti jednostavno nije moguće", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini. "I mislim da će mandatar za premijera Netanyahu slijediti tu strategiju".

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ustvrdio je kako bi EU trebala Netanyahua odvratiti od ulaska u koaliciju koja bi dovela u pitanje koncept dviju država kao rješenje mirovnog procesa.

"Smatram da je vrlo važno da pošaljemo snažan signal da to neće biti prihvatljivo", rekao je.

No visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana istaknuo je kako je unija "spremna surađivati s vladom koju je izabrao narod".

"Mislim da je prošlo vrijeme za smirivanje krize i da se što prije trebamo usredotočiti na rješavanje sukoba", rekao je Solana koji namjerava obići Bliski istok prije donatorske konferencije za Gazu 2. ožujka u Egiptu.

Dužnosnici EU pozvali su Izrael i na otvaranje nadzornih prijelaza u Pojas Gaze, jer, po Bildtovim riječima, "obnova nema smisla ako je ne prati prekid opsade". (hina/metro-portal)

23.02.2009. 22:56:52
Novi komentar
nužno
nužno