« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
OSVRT

Slikoskulpture velikog formata Bojana Doleneca

Posebno je zanimljiv reljef prekriven zlatnom bojom, koji nalikuje mapi legendarnog El Dorada, zlata, raznolikih vijuga, neravnina, granica, naizgled prazne površine

Bojan Dolenec
Bojan Dolenec (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Bojan Dolenec

Akademski slikar Bojan Dolenec u proteklom je razdoblju posvetio dosta vremena jednom svom, unikatnom,nesvakidašnjem dijelu opusu, ciklusu slikoskulptura.

Kombinacija lesonita, alabastera i akrila u najnovijem opusu na velikom fomatu, 100 x 100 cm i 100 x 40 cm, vođena vještinom nadahnutog umjetnika, rezultirala je izazovnim i zanimljivim likovnim rješenjima s motivima preuzetim iz prirode, ali i imaginarnim.

Ciklus slikoskulptura Dolenec posvećuje prirodi, poticajnom slavonskom okruženju u kome sa svojom obitelji živi i radi, fragmentima svakodnevnih meteo uvjeta, koji na njegovim reljefima imaju posebno dramatično ozračje, gotovo neizbježno, sudbinsko.

Prisustvo vode, mora, rijeka, česta je pojava u opusu Bojana Doleneca, taj sudar, dodir tla i vode uz raskriljeno plavetnilo nebo ,mir koji se za trenutak pretvara u nemir, tišina koja se u trenu razbukta u tutanj.

Posebno je zanimljiv reljef prekriven zlatnom bojom, koji nalikuje mapi legendarnog El Dorada, zlata, raznolikih vijuga, neravnina, granica, naizgled prazne površine.

Novi ciklus slikoskulptura Bojana Doleneca sugestivno je osvježenje u aktualnoj domaćoj umjetničkoj produkciji, vrlo samosvojno i izvorno.

Piše: Miroslav Pelikan
19.11.2020. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno