« Život
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
REMEK DJELO

Slavna kuća "Fallingwater" slavi 75. godišnjicu

Kuća je označila novo razdoblje u američkoj arhitekturi a krase je dinamičnost, integriranost u prirodni okoliš te snažan naglasak na povezanost čovjeka i prirode

Fotografija vijesti
Više o

Fallingwater

,

arhitektura

Kuća Kaufmann, poznatija pod imenom „Fallingwater" ove godine slavi svoj 75. rođendan, piše Hina. Ovu ikonu moderne američke arhitekture i jedno od najpoznatijih arhitektonskih zdanja 20. stoljeća projektirao je slavni arhitekt Frank Lloyd-Wright.

Lloyd-Wright zamislio ju je 1935. kao ladanjsku kuću za uspješnog pitsburškog biznismena i osnivača robne kuće Kaufmann Edgara Kaufmanna i njegovu obitelj. Kaufmann je izrazio želju da kuća bude podignuta blizu slapova rječice Bear Run na ruralnom jugozapadu savezne američke države Pennsylvania, oko 80 kilometara jugoistočno od grada Pittsburgha.

Wright je Kaufmannu dao mnogo više - projektirao mu je kuću na slapovima koja je postala jedna od najvažnijih građevina u povijesti arhitekture.

List "Time" odmah ju je prozvao Wrightovim "najdivnijim zdanjem", časopis Smithsonian uvrstio ju je na svoj popis 28 mjesta "koja morate vidjeti", godine 1966. proglašena je američkom nacionalnom povijesnom baštinom, a 1991. su je članovi Američkog instituta arhitekata (American Institute of Architects) proglasili "najboljim djelom američke arhitekture".

Gradnja je trajala devet mjeseci a ukupna cijena kuće dosegla je tadašnjih 155 tisuća dolara što je, prilagođeno inflaciji, 2009. bilo jednako oko 2,4 milijuna dolara.

Kuća Kaufmann otvorila je novo razdoblje u američkoj arhitekturi a njezina joj je dinamičnost i integriranost u prirodni okoliš i snažan naglasak na povezanost čovjeka i prirode priskrbila epitet jednog od najznačajnijih djela Wrightova opusa.

Kuća je u vlasništvu Kaufmannovih bila od 1937. do 1963., kada ju je Edgar Kaufmann mlađi darovao društvu Western Pennsylvania Conservancy. Ono ju je 1964. otvorilo za javnost kao muzej a, unatoč tome što se nalazi relativno daleko, na godinu ju posjeti više od 150 tisuća ljudi te je do siječnja 2008. kuća zabilježila gotovo šest milijuna posjetitelja.

13.09.2011. 15:14:00
Novi komentar
nužno
nužno