« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
IPAK?

Škotska na putu prema referendumu o neovisnosti

Premijerka poluautonomne vlade Škotske Nicola Sturgeon rekla je u subotu kako danas više nego ikada vjeruje da će Škotska postati neovisna

Škoti žele ostati u EU
Škoti žele ostati u EU (Arhiva)
Više o

Škotska

,

referendum o neovisnosti

,

Brexit

,

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) obećala je da će "istražiti sve opcije kako bi spriječila da se Škotska nađe izvan Europske unije", što je protivno volji škotskih birača koji su na referendumu glasali protiv Brexita. 

"Velike izglede ima održavanje novog referenduma o neovisnosti", rekla je Sturgeon na konferenciji SNP-a u Glasgowu.

"Nikad nisam dvojila u to da će Škotska jednoga dana postati neovisna zemlja", rekla je te dodala: "Danas u to vjerujem više nego ikada (...) no to će se dogoditi samo ako većina naših građana bude vjerovala da je neovisnost najbolji put za izgradnju bolje budućnosti."

SNP će prijedlog za održavanje referenduma predstaviti škotskom parlamentu idući tjedan, najavila je Sturgeon.

Na prvom referendumu o neovisnosti 2014. Škoti su glasali protiv neovisnosti. Međutim, kada Velika Britanija izađe iz EU-a, to bi značilo da bi i Škotska izašla mimo volje svojih građana koji su u lipnju sa 62 posto glasova glasali za ostanak u EU-u.

Sturgeon je najavila da želi Bruxellesu predložiti da Škotska ostane u jedinstvenom tržištu s Unijom. Priznala je ipak da će biti velik izazov uvjeriti ostale zemlje članice EU-a, koje i u vlastitim dvorištima imaju separatističkih zahtjeva, da prihvate jedinstveno rješenje za Škotsku nakon Brexita ili prime Škotsku kao novu članicu nakon Brexita.

16.10.2016. 10:32:00
Novi komentar
nužno
nužno