« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
biotoksini na Jadranu

Školjke jedite uz pojačan oprez!

Ministarstvo poljoprivrede poziva na oprez sve koji pripremaju i poslužuju morska jaja, bodljikaše, školjke i sl.

Više o

Ministarstvo poljoprivrede

,

školjke

,

plodovi mora

,

biotoksini

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u današnjem je priopćenju o pojavi biotoksina na Jadranu upozorilo građane i sve subjekte u poslovanju s hranom koji pripremaju i poslužuju morska jaja i druge pridnene morske organizme da ih nabavljaju isključivo na mjestima registriranim za prodaju proizvoda ribarstva, te da obrate pozornost da su zapakirani i propisno označeni.

Priopćenje se ne odnosi se na ribu već na žive bodljikaše, školjkaše, plaštenjake i morske puževe, ističu iz ministarstva.

Napominju kako nema mjesta zabrinutosti s obzirom da je pojava potencijalno toksičnog fitoplanktona uobičajena za ovo doba godine.

Građani se mogu zaštititi tako da nabavljaju školjkaše koji su zapakirani i propisno označeni u odobrenom otpremnom centru za žive školjkaše, da ne jedu školjkaše koje su sami izronili u područjima koja nisu pod monitoringom i da ne nabavljaju školjkaše direktno od ribara, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranicama Ministarstva.

Subjekti u poslovanju s hranom koji obavljaju djelatnost pakiranja i prerade školjkaša obvezni su nabavljati školjkaše isključivo iz područja koja su pod monitoringom, tj u kojima se obavlja analiza mora i školjkaša na prisustvo fitoplanktona i biotoksina. Samo za takve školjkaše može se garantirati zdravstvena ispravnost, ističe se u priopćenju.

Iz Ministrstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja također navode kako su temeljem zaprimljenih rezultata o pozitivnim nalazima na prisutnost biotoksina nadležni veterinarski inspektori izdali rješenja o zabrani izlova/sakupljanja i prometa školjkaša iz proizvodnih područja u kojima je utvrđena povećana koncentracija biotoksina, o čemu su obaviješteni registrirani uzgajivači i otpremni centri na ugroženim područjima. Rješenja ostaju na snazi sve dok dva uzastopna nalaza u razmaku od 48 sati ne budu negativna.

Izlovno područje Zapadne obale Istre zatvoreno je za izlov plaštenjaka (morsko jaje). Uzorkovani plaštenjaci pozitivni su na PSP biotoksine. U drugim vrstama školjkaša sa tog područja nisu utvrđene povećane koncentracije PSP-a te ih je dozvoljeno izlovljavati, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

 

28.04.2009. 21:55:14
Novi komentar
nužno
nužno