« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TINA JESENKOVIĆ

Mala škola šminkanja - 3. korak - korektor

Nakon prva dva koraka u kojima ste očistili i nahranili kožu i naučili aplicirati ten, vrijeme je za naučiti koristiti se korektorom

Fotografija vijesti
Više o

Tina Jesenković

,

Kimijan Beauty & Make up Studio

,

Kimijan

,

korektor

,

mala škola šminkanja

,

kako se našminkati

,

kako koristiti korektor

Korektor

Za svakodnevno šminkanje nije uvijek potrebno prekrivati cijelo lice tenom. Ako vam je koža čista, bez pretjeranih nepravilnosti, dovoljno je koristiti samo korektor  za prikrivanje podočnjaka i sitnih nepravilnosti.

Ovdje moram naglasiti vrlo čestu pogrešku koja se zna dogoditi. To je razlika između korektora, korektivnih boja i highlightera. Kada krenemo u kupnju korektora, prodavačice u dućanima najčešće će nam ponuditi Tuoche Eclat. To je uistinu odličan proizvod koji svaki make up artist u svojoj torbi ima barem po jedan. Ali on nije korektor! Touche Eclat je highlighter. Dakle, on neće pokriti tamne podočnjake. On će ih malo posvijetliti, a pravi rezultat će dati jedino ako točno u područje koje je prekriveno njime, uperite neko svjetlo. Reflektirajuće čestice će tada dati vizualni dojam da ste prekrili podočnjake. Čim maknete izvor svjetlosti – čarolija nestaje. Njime nipošto ne prekrivajte prištiće i slične nepravilnosti, jer ćete ih, umjesto da ih prekrijete,  još više istaknuti.

Korektivna boja je najčešće kremasti proizvod ružičastog, breskvinog ili zelenog tona. Ona se koristi kao podloga korektoru te neutralizira neželjene tonove na koži. Ružičasti tonovi neutralizirat će ružičasto-plavičaste sjene, a tonovi boje breskve neutralizirat će ljubičasto-smeđe sjene. Zelena korektivna boja koristi se za neutraliziranje crvenih flekica kao što su kapilare, najčešće oko nosa. Sa zelenom korektivnom bojom budite jako oprezni i stavljajte je u jako malim količinama, jer vrlo brzo može ton kože pretvoriti u sivi. A sigurno ne želite izgledati sivo i beživotno.

Korektor može biti kremasti, tekući ili u sticku. On bi trebao biti žute ili bež baze, i istog tona kao i vaš ten, ili pola tona svjetliji.

No, krenimo s pravilnim postupkom.

Prvo nanesite korektivnu boju na dijelove podočnjaka koji su najtamniji. Uvijek krenite s manjom količinom pa nadodajte još ako je potrebno. Prstom lagano utapkajte. Preko korektivne boje i na cijeli podočnjak, skroz do ruba trepavica, nanesite korektor u vašoj boji. Također lagano utapkajte prstima. Ako želite,  sad kad ste cijeli podočnjak dobro prekrili, vrijeme je za nanošenje highlightera. Njega možete nanijeti i na dijelove lica koje želite malo istaknuti. Na primjer, na jagodične kosti, na kost ispod obrve, na nazolabijalne bore (bore koje se vuku od nosa do vanjskih kutova usta) ili bore "mrštilice" na čelu.

Ako imate dosta sitnih borica oko očiju jako pazite na količinu korektora. Stavite ga manje i dobro razvucite i utapkajte prstima da ne bi počeo pucati kad se nasmijete.

Da bi korektor trajao dulje možete ga lagano prepudrati puderom u prahu i kistom.  I opet pazite na količinu pudera da ne biste dobili brašnjav izgled. Oni koji imaju problem sa sitnim boricama oko očiju bolje da puder ne koriste. Bolje je popraviti korektor s vremena na vrijeme nego nagomilati puder.

Za sitne nepravilnosti na licu kao što su prištići, flekice, pigmentacija i slično, koristite ten koji stavljate inače na cijelo lice. Ako ne prekrije dovoljno, koristite kremasti ili korektor u sticku u boji vašeg tena. Pokušajte ga nanijeti kistom. Kist će vam omogućiti preciznije nanošenje bez gomilanja nanosa.

Tina Jesenković završila je Make up Design u Westminister Collegeu u Londonu 1996. U Londonu radi kao Make up artist na nekoliko reklama i kratkih filmova. Tri je godine radi za Bobbi Brown i vodi njihov Make up Studio u Harrodsu i razne make up radionice i tečajeve. Radila je na nekoliko London Fashion Week i Mobo Awards te nekoliko kazališnih predstava. Paralelno radi i u Hrvatskoj na reklamama i filmovima kao što su: 3 Muškarca Melite Zganjer, Crna kronika ili Dan žena, Ne dao bog većeg zla, Ispod crte, Snivaj zlato moje, Neke druge priče te na kratkim filmovima Tri ljubavne priče, Pod vedrim nebom, Bastion, Planktoni i serijma Bumerang, Cimmer fraj, Operacija Kajman, Dome slatki dome i Odmori se zaslužio si. Godine 2009. otvara Kimijan Beauty & Make up Studio gdje se održava Mala škola šminkanja srijedom i petkom od 18. sati. Tinu Jesenković možete kontaktirati na mob: 091 33 66 611


Piše: Tina Jesenković
11.02.2011. 11:03:00
Novi komentar
nužno
nužno