« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
GLICIN

Sjeme života pronađeno na kometu

NASA-ina sonda Stardust otkrila je najčešću od 20 aminokiselina na kometu Wild2, oko 390 milijuna kilometara od Zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

NASA

,

glicin

,

aminokiseline

,

komet

,

Wild2

,

Stardust

,

sjeme života

Znanstvenici su u utorak objavili kako je glicin, aminokiselina koja je temeljna sastavna jedinica proteina, prvi puta u povijesti pronađen na kometu, poduprijevši teoriju da je život na Zemlju stigao iz dalekog svemira.

NASA-in svemirski brod Stardust otkrio je u siječnju 2004. mikroskopske tragove glicina u uzorcima kometa Wild2 duboko u Sunčevu sustavu, oko 390 milijuna kilometara od Zemlje. Uzorci plina i prašine dopremljeni su na Zemlju dvije godine poslije u spremniku koji se odvojio od broda i padobranom spustio u američkoj saveznoj državi Utah.

Otkriće glicina, najčešće od 20 aminokiselina u zemaljskim proteinima, objavljeno je prošle godine, ali je znanstvenicima trebalo još neko vrijeme za potvrdu da je pronađena tvar izvanzemaljskog podrijetla.

"Nismo bili sigurni je li aminokiselina umjetno proizvedena ili potječe sa svemirskog broda. Poznate su nam aminokiseline u meteorima, ali ovo je prvi put da je pronađena u kometu", rekla je astrobiologinja Jamie Elsila iz NASA-inog centra u Greenbeltu u Marylandu.

Otkriće američkih znanstvenika podupire teoriju 'panspermije' koja zagovara tezu da su izvanzemaljski objekti, poput meteora i kometa, na Zemlju dopremili elemente života koji su nastali na drugim mjestima u svemiru.

Izvor: Hina

18.08.2009. 12:53:53
Novi komentar
nužno
nužno