« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DW

Sjedinjene Europske Države - budućnost ili propala vizija?

Skupina Spinelli u Europskom parlamentu okuplja utjecajne osobe koje se zalažu za ujedinjenu Europu, mogu li uspjeti?

Europa
Europa (Wikipedia)
Više o

Europa

,

ujedinjenje Europe

,

Sjedinjene Europske Države

,

Skupina Spinelli

Je li vizija ujedinjene europske države danas mrtva ili je potrebnija nego ikada? Tim pitanjem se bavila takozvana "Skupina Spinelli" u Europskom parlamentu, a svoje mišljenje su dali i Joschka Fischer i Jean-Marc Ferry, piše Deutsche Welle.

Skupina Spinelli u Europskom parlamentu okuplja zastupnike, političare, znanstvenike i autore koji se, bez obzira na njihovo političko usmjerenje, zalažu za ujedinjenu Europu. Oni ovdje, uz briselsku političku svakodnevnicu, žele naći vremena za raspravu o načelnim pitanjima europskih integracija. Tako su i ove srijede (12.1.), na raspravu pod nazivom "Sjedinjene Europske Države - prema transnacionalnom društvu" pozvali i bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Joschku Fischera i francuskog filozofa Jean-Marca Ferrya.

"Dosadašnji oslonac Europe je - srušen!"

U mnogim zemljama Europe sve su jači nacionalni osjećaji, osobito sada u vremenima krize zajedničke valute. Ali neki misle kako je upravo ova kriza dokaz kako je potrebna snažnija integracija Europe. Francuski filozof je pak uvjeren kako stara pravila Europe više ne vrijede: "Najvažniji oslonac za europski projekt nakon prošlog svjetskog rata je bio mir - nikad više rata u Europi. Taj oslonac - i tu sam sasvim određen - srušio se padom Berlinskog zida."

Jedan od novih, velikih projekata jest onaj globalizacije. Ali nju mnogi promatraju sa zabrinutošću i kao sredstvo kojom se potkopavaju države. Ferry utoliko preporuča svojevrsno "političko preosvajanje gospodarstva" kao novi legitimitet Europske unije.

"Pogledajte tko danas vodi riječ!"

Za bivšeg njemačkog ministra Fischera je i to previše tradicionalno i previše zatvoreno u nacionalne okvire. Njemački političar optužuje Europu kako je slijepa prema realnosti: "Smatram upravo smiješnim gledati kako se Europljani brinu o 'prenošenju suvereniteta' i pri tome zaboravljaju kako svakog dana prenosimo i gubimo naš suverenitet. Ali ne prenosimo ga na Bruxelles, nego negdje sasvim drugdje."

Podsjetio je tko je ovog prosinca obilazio čitav niz europskih metropola i tko danas diktira tempo: "Nije u Europu došao dobar stric iz Amerike, nego jedan drugi stric je južnim dijelovima Europe obećao pomoć, dobar stric s jugoistoka Azije!"

Pred Božić su se naime u Europi čule ponude iz Kine i Japana za pomoć europskim državama koje je pogodila kriza. Bivši njemački ministar je uvjeren kako Europa mora reagirati na sve osjetnije seljenje središta moći u Aziju a da to može jedino snažnijom integracijom. I samu krizu zajedničke valute može svladati jedino kao ujedinjena gospodarska sila.

Prazna priča o Europi

Ali gdje je onda kraj europeizaciji? U jedinstvenoj državi? Fischer je uvjeren kako ni većom integracijom nije ugrožena europska raznolikost: "Mi nećemo postati Sjedinjene Američke Države. Ali nas će samljeti ako ne ostanemo federacija."

Njemački političar poziva odgovorne političare da svojim građanima i emocionalno predstave tu ideju. On priznaje kako je i njemu, dok je bio aktivan na političkoj pozornici, nedostajala ta emocionalna dimenzija Europe. Razlog tome jest što se predugo europska politika vodila negdje "tamo gore", pa je tako ostala strana mnogim građanima.

Konzervativni bavarski političar Manfred Weber se tu svakako slaže s političarom Zelenih, ali i ovu raspravu smatra previše apstraktnom: "Mislim da se građane ne tiče toliko teoretska rasprava o državnoj strukturi, nego moramo pokrenuti raspravu o izazovima. Kada već danas pokušamo u gospodarstvu postaviti pravila, onda svatko zna da to funkcionira samo na razini čitave Europe. I ako idemo tim putem, onda ćemo dirnuti i naše građane."

Konačan odgovor na pitanje gdje bi trebao biti cilj europske integracije zapravo se nije čuo niti od ovih sugovornika. Ali oni se slažu da u budućnosti mora biti više Europe nego što je ima danas.

Izvor: Deutsche Welle

Piše: C. Hasselbach / Deutsche Welle
14.01.2011. 20:50:00
Novi komentar
nužno
nužno