« Film
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
ODLIČNO!

Sjajna godina za film u Hrvatskoj

Hrvatski filmovi u protekloj su godini ponovno postali tema razgovora, ne samo da ih je bilo puno, ove jeseni i zime u kinima ih je bilo desetak, već su i sudjelovali na važnim svjetskim filmskim festivalima, odakle su se nerijetko vraćali s nagradama

Dobra je godina za nama...
Dobra je godina za nama... (Arhiva)
Više o

film

,

hrvatski filmovi

,

filmovi

Jedna od uspješnijih godina za hrvatsku kinematografiju pamtit će se po 21 završenom dugometražnom filmu, žanrovski raznolikom od komedija do intimnih drama, 13 su većinska hrvatska produkcija.

Među njima je i deset debitantskih uradaka autora koji su u generacijskom rasponu od nekoliko desetljeća, što nije neobično s obzirom da kod nas redatelji tradicionalno na svoj prvi dugometražni film čekaju godinama.

Nakon pandemijskih ograničenja filmove se ponovno gleda u kinima koja su, iako već dugo nemaju posjećenost kao nekad, na kraju godine ipak zabilježila ipak bolju gledanost hrvatskih filmova nego godinu dana ranije.

Tada je nagledaniji film "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara imao više od 16,6 tisuća gledatelja, a ove godine najgledanija je komedija "Marginalci" Ljubomira Kerekeša koja još uvijek igra u kinima. Prema podacima stranice Box Office HR dosad je prikupila skoro 46 tisuća gledatelja.

S više od 30 tisuća gledatelja na drugom mjestu je "Šesti autobus" Eduarda Galića, potresna priča o Vukovaru utemeljena na istinitim događajima, a na trećem komedija "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića (skoro 17 tisuća gledatelja), prvi dugometražni igrani film na kajkavskom nakon pola stoljeća.

Drama "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića imala više od  8.5 tisuća gledatelja, a bila je i hrvatski kandidat za Oscara.

Slijede dugometražni prvijenci božićni psihološki triler "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca (više od 6 tisuća gledatelja), "Baci se na pod" Nine Violić (5611), , povijesna drama "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha (gotovo 4.5 tisuća), te "Divljaci" Darija Lonjaka (2425).

Prošli tjedan u kina je stigla i priča o prijateljstvu, "Garbura" Josipa Žuvana, koja je svjetsku premijeru imala na festivalu u San Sebastianu, a u prvom vikendu prikazivanja vidjelo ju je oko 960 gledatelja.

Od hrvatskih manjinskih koprodukcija najgledanija su bila dva dječja filma, koja se još prikazuju - "Ljeto kad sam naučila letjeti" (34.239) i "Kapa"  (35.908).

Animirani film "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine, prvi hrvatski cjelovečernji animirani film rađen u tehnici 3D animacije, u hrvatska kina stiže 5. siječnja.

Iduće godine u kinima će igrati i filmovi "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, "Punim plućima" Radoslava Jovanova Gonze, "Tragovi" Dubravke Turić,  "Pelikan" Filipa Herakovića.

Bit će tu i "Pula" Andreja Korovljeva, prema romanu Vladimira Stojsavljevića, "Dnevnik Pauline P." Nevena Hitreca, prema knjizi Sanje Polak i "Smrt djevojčice sa žigicama" Gorana Kulenovića, snimljen prema knjizi Zorana Ferića.

Prema književnom predlošku, autobiografskoj knjizi Roberta Roklicera, nastaje film "Žene, luđaci i malo dobrih pedera" Ivana Salaja, čije je snimanje počelo ove godine.

08.01.2023. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno