« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Siromašni u zemljama u razvoju i dalje su pothranjeni

Rezultati istraživanja pokazuju da je obrazac u siromašnim zemljama drugačiji od onog u razvijenim zemljama u kojima su kategorije stanovništva s nižim primanjima deblje

Fotografija vijesti
Više o

zemlje u razvoju

,

pretilost

,

siromaštvo

,

pothranjenost

,

BMI

Nedavno završeno američko istraživanje pokazalo je kako, unatoč tomu što su pretilost i srčana oboljenja u porastu diljem zemalja u razvoju, to se uglavnom odnosi na srednje i bogatije slojeve, budući da su oni siromašniji i dalje pothranjeni, javlja Hina.

Tim stručnjaka pratio je indeks tjelesne mase više od pola milijuna žena iz 37 nerazvijenih zemalja Azije, Afrike i Južne Amerike te je utvrđena jasna razlika između bogatijih i siromašnijih slojeva društva, prema radu objavljenom u American Journal od Clinical Nutrition.

"Da, prosječno su ljudi u tim zemljama teži. No tko među njima postaje teži? Ogromni dio stanovništva još je uvijek pothranjen", kaže istraživač S.V. Subramanian, profesor javnog zdravstva i zemljopisa sa Harvarda.

Kako bi vidjeli smanjuje li se jaz između bogatijih i debljih s jedne strane te siromašnjih i mršavijih s druge istraživači su proučavali indeks tjelesne mase (BMI) više od 500 tisuća žena kroz desetak godina i utvrdili da je s osobnim bogatstvom rastao i njihov prosječni BMI.

Iako su čak i siromašne žene pokazivale rast BMI ipak su daleko zaostajale za bogatijim sugrađankama.

"Siromašni su ostali mršaviji", kaže Subramanian.

Rezultati istraživanja pokazuju da je obrazac u siromašnim zemljama drugačiji od onog u razvijenim zemljama u kojima su kategorije stanovništva s nižim primanjima deblje.

07.11.2011. 13:52:00
Novi komentar
nužno
nužno