« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
OSVETA?

Sirijski pobunjenici oteli libanonske hodočasnike

Otmica 13 šijitskih hodočasnika dokazuje da je Sirija vrlo daleko od pronalaženja izlaza iz kaosa i krvoprolića koji su obilježili pobunu protiv Asada

Fotografija vijesti
Više o

otmica

,

Libanon

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

oružani sukob

,

šijiti

Sirijski pobunjenici u utorak su u sjevernoj pokrajini Alepo oteli 13 libanonskih šijita koji su se vraćali s hodočašća, potaknuvši u Bejrutu još jedne u nizu prosvjeda, javlja Hina.

Otmice su uslijedile nakon sukoba na ulicama glavnoga libanonskog grada koji su izbili poslije ubojstva libanonskog sunitskog muslimanskog klerika, protivnika sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. Riječ je o najtežim sukobima u Bejrutu otkad su 2008. počeli sektaški sukobi, koji su građane podsjetili na teško razdoblje 15-godišnjeg građanskog rata.

Otmica šijita dokaz je i da je Sirija vrlo daleko od pronalaženja izlaza iz kaosa i krvoprolića koji su obilježili pobunu protiv Asada. Iz UN-a, gdje je donesen mirovni plan za Siriju, kažu kako se nadaju da će se pregovorima uspjeti stvoriti temelji za prekid vatre u zemlji.

Obitelji otetih šijita blokirale su ceste, kao i autocestu prema zračnoj luci koja se nalazi u južnom predgrađu Bejruta, naseljenom većinom šijitima. Ondje se nalazi i uporište političkog pokreta Hezbolaha i militanata koji su saveznici Siriji. Obitelji traže njihovo puštanje na slobodu.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah je u obraćanju Libanoncima putem televizije, pozvao na suzdržanost, kazavši da "nikakvo nasilje niti pojedinačna akcija neće pomoći da se ovaj slučaj riješi".

22.05.2012. 22:39:04
Novi komentar
nužno
nužno