« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
UNATOČ PROSVJEDIMA

Sirijci danas glasuju o novom Ustavu

Nacrt ustava o kojem se stanovništvo treba izjasniti na referendumu dio je reformi koje je režim obećao provesti kako bi pokušao umiriti prosvjednike

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

građanski rat Sirija

Više od 14 milijuna Sirijaca danas na referendumu glasuje o novom Ustavu, kojim Bašar al Asad pokušava zaržato vrlo velike ovlasti, unatoč tomu što prosvjednici i pobunjenici već godinu dana traže njegovu smjenu i odlazak, prenosi Hina.

Birališta su, kako je objavila državna televizija u Siriji, otvorena u 7.00 ujutro po lokalnom vremenu.

Glasovanje se događa u ozračju nasilja u kojemu je u nešto više od 11 mjeseci život izgubilo najmanje 7.600 ljudi, po procjeni aktivista za ljudska prava.

Nacrt ustava o kojem se stanovništvo treba izjasniti na referendumu, dio je reformi koje je režim obećao provesti kako bi pokušao umiriti prosvjednike, ali je oporba, koja smatra da je novi tekst pisan u istom "duhu" kao i stari, pozvala na bojkot referenduma.

Najveću pozornost je privukla izmjena 8. članka ustava iz 1973., iz kojega se izbacuje definicija stranke Baas kao "vodeće snage države i društva" i zamjenjuje odredbom o uvođenju "političkog pluralizma".

No predsjednik države i dalje ima znatne ovlasti, budući da on bira premijera - i vladu - neovisno o parlamentarnoj većini, a u nekim slučajevima može blokirati donošenje zakona.

Članak 88. predviđa da se predsjednika može birati samo na dva sedmogodišnja mandata, ali članak 155. kaže da se ta odredba primjenjuje tek od sljedećih predsjedničkih izbora planiranih u 2014., što Bašaru al-Asadu teoretski omogućuje da na vlasti ostane još 16 godina.

Zadržava se i članak 3. po kojemu "predsjednik mora biti musliman" a islamsko pravo ostaje "jedno od glavnih temelja za donošenje zakona", čemu se protive sekularne stranke i vjerske manjine, inače bliske vlasti.

Prijestolnica je oblijepljena plakatima a državna televizija pušta spotove u kojima se građane poziva da izađu na referendum. "Ovo je prvi put da se poruke ograničavaju na pozivanje građana na referendum a da ih se ne potiče da glasuju za ustav", rekao je ministar informiranja Adnan Mahmud.

No Mjesni koordinacijski odbori koji pripremaju prosvjede na terenu, pozvali su u nedjelju na bojkot i na štrajk diljem zemlje ističući da "režim ovime želi prikriti svoje zločine".

26.02.2012. 09:32:00
Novi komentar
nužno
nužno