« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NIŠTA OD PRIMIRJA

Sirija unatoč obećanjima ne prestaje ubijati civile

Peti dan zaredom vojska je granatirala Homs, glavno uporište pobune, gdje su u prekidu telekomunikacije i opskrba električnom enegijom, uništena je infrastruktura i sve je manje hrane

Fotografija vijesti
Više o

Sergej Lavrov

,

Bašar al-Asad

,

građanski rat Sirija

Unatoč činjenici da se sirijski predsjednik osobno obvezao ruskim saveznicima prekinuti krvoproliće, vojska i dalje granatira pobunjenički grad Homs, u kojem je samo jučer poginulo 50 ljudi, piše Hina. Istovremeno, Arapska liga odlučila je poslati novu misiju u ovu zemlju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio je da mu je šef Arapske lige Nabil al-Arabi rekao da ta organizacija namjerava poslati svoje promatrače u Siriju, te je zatražio suradnju UN-a u toj novoj misiji.

"Predložio je zajedničku misiju u Siriji, sa zajedničkim specijalnim izaslanikom", dodao je Ban i precizirao da će o to pitanje sljedećih dana biti podastrijeto Vijeću sigurnosti UN-a.

Ruski i kineski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti je Ban ocijenio "katastrofalnim" za sirijski narod i dodao da veto podržava Damask u pooštravanju rata protiv vlastitog naroda.

Peti dan zaredom vojska je granatirala Homs, glavno uporište pobune, gdje su u prekidu telekomunikacije i opskrba električnom enegijom, uništena je infrastruktura i sve je manje hrane, rekli su aktivisti.

Ali vlast, koja odbija priznati oporbeni pokret pokrenut u ožujku 2011., tvrdi da u Homsu progoni terorističke skupine, odgovorne za nasilje nad civilima.

Diljem zemlje je poginulo 19 ljudi, među kojima žene i djeca, posebice u mjestu Zabadani i Rastan, prema podacima sirijskog ureda za ljudska prava.

09.02.2012. 10:42:56
Novi komentar
nužno
nužno