« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
opasna igra

Sirija radi A-bombu?

Navodno nuklearno postrojenje u Siriji izgledalo kao reaktor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

atomska bomba

,

Sirija nuklearka

,

Sirija bomba

Satelitske snimke i čestice urana koje su u pustinji u Siriji pronašli predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) mogli bi ukazivati na tajni nuklearni program, iako se još ne mogu donositi nikakvi zaključci, kaže se u izvješću te agencije objavljenom u srijedu.

Glavni direktor IAEA-e Mohamed El Baradei u izvješću je članovima agencije poručio kako su satelitske snimke snimljene prije i poslije napada izraelskog zrakoplovstva na postrojenje al-Kibar u rujnu 2007. "slične onome što se može pronaći u svezi s reaktorskim postrojenjem".

Također se potvrđuje kako je IAEA pronašla "značajan broj" čestica urana nastalih kemijskim postupkom, a ne prirodnim putem.

"Sigurno je da nije uobičajeno naći uran koji je izradio čovjek u pijesku", kazao je visoki dužnosnik blizak IAEA-i.

Sirija je IAEA-i objasnila kako je al-Kibar, koji agencija naziva Dair Alzour, bio vojni kompleks s konvencionalnim oružjem, a da uran potječe iz materijala korištenih u izraelskom streljivu korištenom u napadu, pa je ElBaradei zatražio informacije od Izraela kako bi se ti navodi mogli provjeriti.

El Baradei je rekao kako "jednostrana uporaba sile" Izraela "ozbiljno ometa" njegovu organizaciju u ispunjenju njezinih obveza.

O izvješću će Vijeće guvernera IAEA-e raspravljati na sastanku koji počinje 27. studenoga. (hina/metro-portal)

19.11.2008. 21:40:42
Novi komentar
nužno
nužno