« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
jolly roger

Rusi bi razvalili pirate

Ruski veleposlanik traži od NATO-a i EU-a da napadnu baze pirata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

somalijski pirati

,

rusi protiv pirata

,

NATO pirati

,

Dmitrij Rogozin

NATO, Europska unija i drugi bi u koordinaciji s Rusijom trebali pokrenuti i kopnene operacije protiv baza somalijskih pirata, rekao je u srijedu ruski veleposlanik pri NATO-u.

Dmitrij Rogozin je rekao da je ocjena ruskih stručnjaka da s obzirom na geostrateški položaj Somalije samo mornarička akcija, pa i s velikom flotom brodova moćnih država, neće biti dovoljna da se poraze pirati.

"Tako da je na NATO-u, EU-u i drugima kojima je to povjereno da provedu ne pomorsku nego kopneno-pomorsku operaciju kako bi izbrisali baze pirata na terenu", rekao je. "Jer svi znamo da oni svoje baze imaju na kopnu a te bi akcije, naravno, trebalo koordinirati s Rusijom", rekao je Rogozin ali nije pojasnio predviđa li uključivanje Rusije u neke takve operacije.

Rogozin je rekao da, zbog zategnutijih odnosa Moskve s NATO-om nakon intervencije Moskve u kolovozu u Gruziji, nije odano odgovarajuće priznanje za ruski doprinos u naporima u borbi protiv somalijskih pirata. On je kao primjer naveo izjavu NATO-a u kojoj se hvali hrabrost posade britanskog ratnog broda u odbijanju napada pirata na trgovački brod ali se ne spominje uloga ruskog ratnog broda u izgredu.

"Možda su trebali, barem zbog objektivnosti, pokazivanja nepristranosti, reći i neku riječ o ruskom sudjelovanju", rekao je. (hina/metro-portal)

19.11.2008. 21:44:06
Novi komentar
nužno
nužno