« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Sir je zapravo odlična hrana

Bez obzira na visok postotak zasićenih masti i soli u siru, ljudi koji jedu puno masnog sira nemaju zamjetno viši rizk od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2

Klopajte!
Klopajte! (Arhiva)
Više o

sir

,

kardiovaskularne bolesti

,

dijabetes tip 2

,

punomasni sir

Komad finog sira i čaša crnog vina začinit će večer, ali i sniziti šećer u krvi. Studija provedena na Sveučilištu Alberta pokazala je da sir regulira razinu šećera u krvi.

Bez obzira na visok postotak zasićenih masti i soli u siru, ljudi koji jedu puno masnog sira nemaju zamjetno viši rizk od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. 

Znanstvenici su testirali utjecaj sira na miševe i to miševe u pred-dijabetičkom stanju Jednu skupinu hranili su sirom sa smanjenim udjelom masti, a drugu visokomasnim sirom i tako 12 tjedana. 

Rezultati su pokazali da da oba tipa sira reduciraju iznulinsku rezistenciju, što je vrlo bitno za reguliranje šećera u krvi te da masni sir nije loše utjecao na miševe. 

"Naši rezultati sugeriraju da dobrobiti sira nisu povezane s nižim masnoćama u njemu, nego s proteinima i kalcijem kojima obiluje", objašnjavaju znanstvenici koji su proveli istraživanje na miševima.

Jedna druga studija pokazala je da na razinu lošeg kolesterola kod osoba s kardiovaskularnim bolestima isto utječu nemasni i masni sir. 

10.05.2019. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.05.2019. 19:29
    sir obožavam
Novi komentar
nužno
nužno