« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci

Sindikati ‘udaraju’ po Gradu

Zbog poskupljenja komunalija, kritike sindikata Gradskom poglavarstvu i Holdingu

NAJVEĆI udar na džepove Zagrepčana je poskupljenje vode
NAJVEĆI udar na džepove Zagrepčana je poskupljenje vode

SINDIKATI se ne mire s porastom cijena komunalnih usluga u Zagrebu pa su tako gradske organizacije dviju sindikalnih središnjica ponovno kritizirale Gradsko poglavarstvo i Zagrebački holding. ‘Već kod osnivanja Holdinga upozoravali smo da to neće donijeti najavljivane rezultate, a najnovija poskupljenja to potvrđuju', ustvrdio je danas voditelj zagrebačkog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Mario Iveković.

Kućni proračun ipak tanji za 1700 kuna godišnje
Ne radi se samo o povećanju cijene vode i usluge odvoza smeća, nego i o poskupljenju gradskog prijevoza i komunalne naknade, tako da će zbog povećanja cijena iz nadležnosti Grada, kućni proračun četveročlane obitelji biti godišnje tanji za 1700 kuna, tvrdi SSSH.

'Božićni prepad' Holdinga 

Najveći udar na džepove građana je poskupljenje vode pri čemu je nemoguće, kako to tvrdi vlast, da 40 posto vode propada zbog dotrajalih instalacija, kaže Iveković. On smatra da poskupljenje vode treba Poglavarstvu za pokrivanje rupa u proračunu a ne za rješavanje problema vodoopskrbe, pri čemu je upozorio da je lani cijelu godinu pokušavalo podići cijenu pročišćavanja vode, da bi to napokon izvelo ‘na prepad' nakon Božića. Poskupljenja se čak nastoje opravdati povećanjem plaća zaposlenih u Holdingu, što je podvala jer radnici te tvrtke pošteno zaslužuju svoje plaće.

Za povećanje sredstava za plaće ‘najzaslužnije' je stotinjak savjetnika koji su zaposleni u Holdingu u posljednje dvije godine, a primaju dvostruko veće plaće od radnike i ne rade ništa, kaže Iveković.

SSSH odbacuje demanti

Radi se o raznim političarima i njihovim ljudima koji su ‘udomljeni' u Holdingu, a račun za to plaćaju građani, rekao je Iveković istaknuvši kako treba prekinuti s takvim načinom vođenja grada. Zagrebačko povjereništvo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovilo je pak da će poskupljenje usluga Zagrepčanima povećati troškove života za 1700 kuna godišnje. Zagrebački SSSH odbacio je demanti Gradskog poglavarstva koje je optužilo sindikalce da iznose netočne podatke o poskupljenjima i time manipuliraju javnošću i građanima.

Ne radi se samo o povećanju cijene vode i usluge odvoza smeća, nego i o poskupljenju gradskog prijevoza i komunalne naknade, tako da će zbog povećanja cijena iz nadležnosti Grada, kućni proračun četveročlane obitelji ipak biti godišnje tanji za 1700 kuna, tvrdi SSSH.


Piše: HINA
11.01.2008. 19:27:00
Novi komentar
nužno
nužno