« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZA OPORAVAK

Sindikat metalaca i Popijač o 3. maju

Čelnici Sindikata metalaca upoznali su ministra s rezultatima referenduma na kojem se 98 posto članova izjasnilo za akcije za opstanak brodogradilišta

brodogradilište 3. maj
brodogradilište 3. maj (Davor Žunić/Cropix)
Više o

sindikati

,

Sindikat metalaca

,

3. maj

,

Đuro Popijač

,

hrvatska brodogradilišta

,

brodogradilišta privatizacija

Čelnici Sindikata metalaca Hrvatske razgovarali su danas s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Đurom Popijačem o stanju u riječkom brodogradilištu 3. maj u kojem je sindikat nedavno proveo referendum o mogućim prosvjednim akcijama ako bi brodogradilište bilo osuđeno na stečaj.

Upoznali smo ministra s rezultatima referenduma na kojem se 98 posto članova izjasnilo za sindikalne akcije u cilju opstanka brodogradilišta, rekao je Hini nakon sastanka predsjednik sindikata Vedran Dragičević.

U drugom krugu natječaja za privatizaciju ponudu za kupnju 3. maja dala je austrijska tvrtka A-tec, koja se bavi metalnom industrijom, izradom metalnih konstrukcija, te proizvodnjom elektromotora i vjetroelektrana, a sindikalci od Austrijanaca traže potpisivanje socijalnog sporazuma koji bi jamčio zadržavanje brodograđevne djelatnosti i radnih mjesta.

Na sastanku je od Popijača zatraženo državno jamstvo za treću tranšu kredita za gradnju brodova za domaće naručitelje, Uljanik i Tankersku plovidbu, poslove koje sindikalci ocjenjuju izuzetno važnim za opstanak tvrtke.

Ministar nam je rekao kako i oko tih kredita treba razgovarati s ponuditeljem jer on treba biti detaljno upoznat sa svim obvezama prije nego odluči uložiti u brodogradilište, kazao je Dragičević.

O tom pitanju moglo bi raspravljati i Povjerenstvo za praćenje provedbe postupka prodaje dionca 3. maja koje je Vlada imenovala prošlog tjedna. Povjerenstvo bi moglo početi s radom nakon što Hrvatski fond za privatizaciju i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja "pročešljaju" ponudu A-teca, što bi trebalo biti završeno u idućih tjedan dana, očekuju sindikalci.

U povjerenstvu su predstavnici Vlade, sindikata, Uprave brodogradilišta, Hrvatske brodogradnje, HFP-a i neovisni pravni savjetnik, a njegova bi preporuka Vladi trebala biti odlučujuća u odluci o eventualnoj prodaji 3. maja. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 14:52:29
Novi komentar
nužno
nužno