Simptomi osjetljivosti na gluten i kako ih prepoznati
Gluten je u zadnje vrijeme neizbježan neprijatelj broj 1, no u stvarnosti je izuzetno malen broj ljudi stvarno osjetljiv na njega, a još manje ljudi bi ga trebalo potpuno izbaciti iz prehrane
Osjetljivost na gluten postala je prava pošast, na sve strane piše se protiv njega, a sve veći broj ljudi izbjegava konzumirati namirnice s glutenom, vjerujući da će na taj način popraviti svoje zdravlje.
No, kao i uvijek, velik dio priče je mit, a stvarno preosjetljivih ljudi koji bi se trebali kloniti glutena ima izuzetno malo.
Kako bismo pridonijeli smirivanju histerije, donosimo 10 znakova preosjetljivosti na gluten:
1. Osjećaj nadutosti i vjetrovi koji ne prolazi
2. Bolovi u trbuhu
3. Kronični proljev ili zatvor
4. Mučnina, povraćanje
5. Vrlo svijetla stolica
6. Umor nakon konzumacije hrane koja sadrži gluten
7. Kronični umor
8. Bolni zglobovi, naročito koljena, kukovi i prsti
9. Promjene raspoloženja uz anksioznost i depresiju
10. Neurološki problemi kao što su česte glavobolje i vrtoglavica
Ako imate barem 6 od ovih 10 simptoma, postoji velika mogućnost da ste stvarno osjetljivi na gluten, a u slučaju da imate sve, trebali biste odmah posjetiti liječnika.
Za one koji nisu sigurni, evo kako ćete zaključiti je li gluten stvarno i vaš problem - započnite eliminacijsku dijetu, preciznije, izbacite potpuno gluten iz prehrane tijekom 4 tjedna.
U slučaju da su tijekom eliminacijske dijete vaši problemi nestali ili se drastično smanjili, ponovno preporučujemo posjet liječniku koji će testirati vašu osjetljivost na gluten i preporučiti najbolji način prehrane.
No, ako se ništa od toga nije dogodilo, ili imate par simptoma kojima se mogu pronaći i drugi uzroci (prevelik stres, nezdrava prehrana), zaboravite na gluten i konzumirajte integralne žitarice ...
Novi komentar