« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
OPREZ

Simptomi menopauze utječu na bolesti

Iako žene s dugotrajnim simptomima menopauze imaju nešto veći rizik od raka dojke nemaju i veće izglede umrijeti zbog njega

Pripazite malo...
Pripazite malo... (Shutterstock)
Više o

rak dojke

,

menopauza

,

simptomi menopauze

Žene koje godina pate od simptoma menopauze poput valova vrućine ili noćnog znojenja imaju nešto veći rizik od razvoja raka dojke u odnosu na žene koje nikad nisu imale te simptome, pokazuje američko istraživanje.

Iako žene s dugotrajnim simptomima menopauze imaju nešto veći rizik od raka dojke nemaju i veće izglede umrijeti zbog njega, utvrdili su znanstvenici. Na temelju rezultata istraživanja znanstvenici preporučuju takvim ženama redovite mamografske preglede, ističe voditelj istraživanja dr. Rowan Chlebowski.

- Mislim da u ovom trenutku kliničke preporuke trebaju biti samo pridržavanje preporuka o mamografiji, kaže onkolog Chlebowski iz City of Hope National Medical Center u Duarteu u Kaliforniji.

U ovom trenutku američko udruženje opstetričara i ginekologa (ACOG) preporučuje najkasnije od 50. godine života mamografske preglede svakih godinu ili dvije za žene koje imaju povećani rizik razvoja raka dojke.

Prema ACOG-u vazomotorni simptomi poput valova vrućine i noćnih znojenja najčešći su simptomi menopauze koji pogađaju do 82 posto žena. Obično su ti simptomi na vrhuncu oko godinu dana nakon posljednje mjesečnice i nisu povezani s dodatnim rizikom od raka dojke.

Novo se istraživanje usmjerilo na oko 10.000 žena koje su imale dugotrajne simptome menopauze od kojih je polovica imala simptome više od 10 godina.
Znanstvenici su njihove zdravstvene parametre usporedili sa skupinom od 16.000 žena koje nisu u menopauzi imale te simptome.

Tijekom 18 godina praćenja žena njih 1399 dobilo je rak dojke i rizik je bio 13 posto viši kod žena koje su imale ustrajne vazomotrne simptome u odnosu na žene koje nisu uopće imale te simptome.

I drugi stručnjaci smatraju da ne treba mijenjati preporuke o učestalosti mamografskih pregleda za žene s ustrajnim simptomima menopauze.

- Mamografski pregledi preporučuju se svakih godinu, dvije. Otkriće ne mijenja te preporuke, kaže dr.Monica Christmas, direktorica programama za menopauzu sveučilišta Chicago koja nije bila ukljčuena u istraživanje.

Znanstvenici ističu da su značajno veći faktori rizika za rak dojke kod žena pretilost, konzumacija alkohola i gustoća tkiva dojke te je on veći i kod žena koje nikad nisu bile u drugom stanju.

19.01.2019. 12:46:00
Novi komentar
nužno
nužno