« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Sigurno odlaganje azbesta

Hrvatska će za pola godine imati oko 40 ploha za odlaganje azbesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Denis Jerković/CROPIX)
Više o

azbest

,

azbestoza

,

odlagalište otpada

U svakoj županiji potrebno je izgraditi najmanje jednu plohu (kazetu) na koju će se odlagati i zbrinjavati azbestni otpad zatečen na "divljim" odlagalištima, kao i onaj koji će nastati razgradnjom objekata ili demontiranjem krovova od azbestnih ploča te se očekuje da će to biti učinjeno za pola godine, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U Ministarstvu ističu kako očekuju da će Hrvatska za šest do sedam mjeseci imati oko 40 ploha u koje će se odlagati zatečeni azbestni otpad, a u njihovu gradnju utrošit će se ukupno 30 do 45 milijuna kuna, što će u cijelosti osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Azbestni otpad se mora zbrinjavati u skladu s Pravilnikom o načinu i postupcima gospodarenja otpadom koji sadrži azbest, a donijelo ga je Ministarstvo 16. travnja 2007.

Fond je do sada već zaključio ugovore o izgradnji ploha u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - s komunalnim tvrtkama "Izvor" za područje Ploča i s "Metkovićem" d.o.o. za područje Metkovića, a planira se izgradnja još jedne plohe u sklopu komunalnog odlagališta "Grabovice" u Dubrovniku.

Najavljeno je zaključivanje ugovora za izgradnju plohe s komunalnom tvrtkom u Splitu gdje bi se odlagao azbestni otpad s tog područja.

Na ostalim područjima u Hrvatskoj gradit će se plohe prema dinamici sklapanja ugovora s komunalnim tvrtkama.

Izgradnja standardne plohe od 1500 prostornih metara stoji oko 1,2 milijuna kuna, a gradnja prve takve plohe već je počela na pločanskom području u sklopu komunalnog odlagališta "Lovornik".

Ugovori o izgradnji ploha na kojima će se odlagati azbestni otpad zaključeni su i za područje Trogira i otoka BračaFond je već podmirio troškove odlaganja 30 prostornih metara azbestnog otpada koji je pronađen na trima lokacijama u Pločama (Laniština, Lovornik i Bocelje) te je za tu namjenu osigurao 243.000 kuna.

Podmirit će i trošak odlaganja azbestnog otpada nastala rasklapanjem krovišta od azbestnih ploča, no ako je riječ o azbestnom otpadu, nastalu u proizvodnom procesu tvrtaka, trošak će podmiriti same tvrtke.

U skladu s Vladinom odlukom Fond je zaključio ugovore i s 15 tvrtaka ovlaštenih za postupanje s opasnim otpadom. One će preuzimati azbestni otpad od pravnih osoba i građana na njihov poziv ili na nalog inspekcije Ministarstva zaštite okoliša. (HINA)

07.09.2008. 20:12:39
Novi komentar
nužno
nužno