« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

14 poginulih i 22 teško ozlijeđenih turista u nesreći na autocesti Zagreb-Split

Po sposobne za povratak u domovinu došao slovački ministar vanjskih poslova

Stravičan prizor olupine na mjestu nesreće
Stravičan prizor olupine na mjestu nesreće (Vladimir Ivanov/CROPIX)
Više o

prometna nesreća

,

autocesta

Nesreća se dogodila jutros poslije šest sati na 196. kilometru autoceste Zagreb-Split u smjeru juga na nadvožnjaku Mogoriću, u blizini Gospića. U autobusu je bilo 49 putnika, a nesreća se dogodila kad je autobus, zbog još neutvrđenih razloga, istrgnuo 20-ak metara čelične ograde kolnika i udario u betonski stup nadvožnjaka. Lakše ozlijeđeni putnici smješteni su u Centar za prihvat putnika Hrvatskih autocesta (HAC) u Svetom Roku.

Od ozljeda zadobivenih u teškoj prometnoj nesreći slovačkog autobusa u bolnici u Gospiću umro je jedan putnik, tako da je u toj nesreći poginulo 14 osoba, doznaje se u bolnici. U bolnicu su primljene 22 teže ozlijeđene osobe, a tri su prevezene je Kliničku bolnicu "Dubrava" u Zagrebu.

Tri žene koje su nakon jutrošnje nesreće na autocesti A1 prevezene u Kliničku bolnicu "Dubrava" zasad su relativno stabilno s obzirom na teške ozljede te su na intenzivnoj skrbi, izjavio je za Hinu dežurni liječnik dr. Božo Novak. Riječ je o starijim gospođama u dobi od 64, 67 i 79 godina koje su pretrpjele teške prijelome ruku i nogu te nagnječenja organa, a podvrgnute su operativnim zahvatima, pri čemu su 79-godišnjoj pacijentici amputirane obje noge. Dr. Novak je rekao kako će se njihovo intenzivno liječenje nastaviti te da nije moguće davati prognoze s obzirom na težinu ozljeda.

Vozilima Hitne pomoći 12 lakše ozlijeđenih putnika u jutrošnjoj nesreći, kojima je pružena potrebna pomoć u gospićkoj bolnici, prevezeno je oko 17 sati zajedno s neozlijeđenim putnicima smještenim u HAC-ovu prihvatnom centru u Svetom Roku u Zračnu luku Zemunik, odakle će specijalnim zrakoplovom biti prevezeni u domovinu.

Kako se doznaje od ravnateljice gospićke bolnice dr. Marije Ilijevske, u toj je bolnici još šest teško ozlijeđenih putnika koji su u politraumatskom stanju.

Slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubiš sletio je nešto poslije 18 sati u zadarsku Zračnu luku kako bi dočekao preživjele i ozlijeđene putnike u jutrošnjoj nesreći.

Nažalost, to je najveća tragedija u povijesti samostalne slovačke države, izjavio je ministar Kubiš i dodao da je slovačka Vlada odlučila sve preživjele i lakše ozlijeđene zrakoplovom večeras prevesti u Slovačku. Ovdje će ostati liječnici, psiholozi i drugi koji su sa mnom doputovali kako bi pružili pomoć onima koji su preživjeli nesreću a još nisu spremni za prijevoz u Slovačku te se nastavljaju liječiti u Hrvatskoj, istaknuo je ministar Kubiš.

Slovački ministar vanjskih poslova biranim je riječima izrazio duboku zahvalnost hrvatskoj državi na pomoći koju je pružila u spašavanju putnika iz slovačkog autobusa.

Izražavam zahvalnost hrvatskoj državi, ne samo na nacionalnoj, nego i na lokalnoj razini, izražavam zahvalnost policiji, liječnicima, vatrogascima i svima koji su se uključili u spašavanje naših građana. Jako mi je drago da je Hrvatska tako reagirala, rekao je ministar Kubiš.

Neozlijeđeni i lakše ozlijeđeni slovački turisti večeras su oko 19,30 sati zrakoplovom slovačke Vlade otputovali u Slovačku. Do Zračne luke dopratili su ih liječnici iz gospićke bolnice i čelnici Državne službe za spašavanje.

Liječnik iz gospićke bolnice dr. Bojan Glažar rekao je večeras novinarima u zadarskoj Zračnoj luci da su hrvatske službe reagirale u rekordnom roku, za manje od 10 minuta bile su na mjestu nesreće, a koordinacija službi spašavanja bila je vrhunska i zahvaljujući njoj broj žrtava nije veći.

Ravnatelj Državne službe za spašavanje dr. Damir Trut izjavio je da su sve službe vrhunski odradile svoj posao. Državnoj službi dojavljeno je s tunela Sv. Rok o nesreći, nakon čega se brzo reagiralo uz vrhunsku koordinaciju svih službi spašavanja, rekao je dr. Trut. (HINA/METRO)

07.09.2008. 20:18:26
Novi komentar
nužno
nužno