« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
ODLAZAK

Siemens se potpuno povlači iz Rusije

Koncern Siemens je objavio da u potpunosti završava svoje poslovanje u Rusiji. Odluka je tvrtku već koštala mnogo novca, a očekuju se i dodatni troškovi u budućnosti

Gotovo je...
Gotovo je... (Arhiva)
Više o

Siemens

,

Rusija

„Osuđujemo rat u Ukrajini i odlučili smo prekinuti naše poslovne aktivnosti u Rusiji", izjavio je u četvrtak (12.5.) prije podne izvršni direktor Siemensa Roland Busch.

Kompanija je već pokrenula odgovarajuće postupke za zaustavljanje proizvodnje te za okončanje svih industrijskih poslova. „Ova nam odluka nije lako pala", naglasio je Busch. Siemens trenutačno provjerava koje će to posljedice imati za zaposlene u Rusiji te je najavio da će ih „nastavit podržavati koliko je to god moguće".

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Siemens je već bio zaustavio pokretanje novih poslova i međunarodne isporuke u Rusiju i Bjelorusiju. U te dvije zemlje je koncern ostvarivao oko jedan posto ukupnog prometa.

Mjere se već osjećaju

Već dosada uvedene mjere imaju posljedice po poslovanje koncerna u drugom kvartalu poslovne godine 2021./2022. koji je okončan krajem ožujka. Između ostalog, Siemens je objavio otpise zarade u iznosu od 0,6 milijardi eura. To se uglavnom odnosi na posao s vlakovima. Kompanija računa da će se taj gubitak u dogledno vrijeme povećati za još nekoliko stotina milijuna eura. Dobit nakon poreza je gotovo prepolovljena na 1,2 milijarde eura.

U prethodnoj godini Siemens je ostvario veliki prihod prodajom proizvođača mjenjača za aute Flender. Time je ukupan promet porastao za 16 posto na 17 milijardi eura.

Busch naglašava da trenutno postoje ozbiljni problemi u poslovanju širom svijeta. Uz rat u Ukrajini osjećaju se i posljedice pandemije korone. Koncern pokušava spriječiti veće poremećaje, mada su povećani rizici u vezi s proizvodnjom elektroničkih komponenti, s nabavkom sirovina i s logistikom. Usprkos tim naporima je bilo problema s isporukom komponenti i sustava u sklopu tehnologije automatizacije.

Povećan broj narudžbi

Unatoč obustavljenom poslovanju u Rusiji, ukupna vrijednost pristiglih narudžbi je porasla za gotovo trećinu na oko 21 milijardu eura. To je omogućilo da koncern potvrdi svoju raniju prognozu zarade. Kada se radi o ukupnom prometu, Siemens je optimističniji nego ranije s očekivanim povećanjem od šest do osam posto.

14.05.2022. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno