« Film
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
FESTIVALI

SFF i balast ratne prošlosti

„Hladni rat“, „Teret“, „Never leave me“ su samo neki do naslova koji će obilježiti ovogodišnji Sarajevo Film Festival koji se održava od 10. do 17. kolovoza

Sjajan program i ove godine
Sjajan program i ove godine (Arhiva)
Više o

Sarajevo Film Festival

,

SFF

„Ove godine imamo rekordan broj filmova, čak 266 filmova, svrstanih u 18 programa. Posebno je važno istaći da ove godine imamo 52 svjetske i 23 međunarodne premijere što govori o povjerenju koje producenti i režiseri imaju u SFF. Mislim da smo napravili najbolji program koji daje uvid u sve ono najbolje što se događa u Bosni i Hercegovini (BiH), regiji i svijetu", rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra predstavljajući program Festivala 2018. godine. Listu filmova moguće je pogledati na internetskoj stranici SFF-a https://films.sff.ba/ba/home .

Festival će biti otvoren projekcijom filma „Hladni rat" redatelja Pawela Pawlikowskog. Ostvarenje poljskog režisera bit će prikazano u okviru Open Air programa u kojem će posjetitelji imati priliku gledati i filmove „Divlji život" Paula Danoa, „Kapernaum" Nadine Labaki, „Anđeo" Luisa Ortege „Svi znaju" Asghara Farhadija, „Sink or swim" Gillesa Lellouchea, „Dogman" Mattea Garronea, i „The Spy Who Dumped Me" Susanne Fogel. Open Air program ove godine uglavnom je zasnovan na najboljim filmovima s festivala u Cannesu.

Teško stanje u bh. kinematografiji

Tim SFF-a pregledao je 210 igranih dugometražnih filmova te odlučio da u okviru natjecateljskog programa 24. SFF-a prikaže deset filmova. Organizatori ističu da je godina bila „izuzetna" za regionalnu kinematografiju. Zemlja s najvećim brojem filmova u natjecateljskoj selekciji je Rumunjska s tri naslova, potom Hrvatska s dva, a slijede Bugarska, Gruzija, Mađarska, Srbija i Turska s po jednim naslovom. U razgovoru za portal Klix.ba selektorica SFF-a Elma Tataragić podsjeća da nijedan dugometražni film nije nastao u većinskoj koprodukciji s BiH. „BiH se time definitivno svrstava u zemlju s najlošijim produkcijskim kapacitetima i mogućnostima", kaže Tataragić.

Filmski kritičar Mirza Skenderagić ističe da je SFF ipak i dalje „najvažnija filmska smotra u regiji", iako hrvatska „Pula" i beogradski „Fest" pokazuju određeni kreativni i organizacijski pomak. „To potvrđuje i ovogodišnji program, prije svega natjecateljska selekcija za igrani film, koja zaista donosi najbolje od regije. Tu je najuspješniji srbijanski film 'Teret' Ognjena Glavonića, koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu imao sasvim solidne reakcije, te dva najperspektivnija hrvatska filma, krimi drama 'Mali' Antonia Nuića, koja je već pobijedila na Puli te 'Sam Samcat' Bobe Jelčića. S druge strane, ove godine je primjetan apsolutan izostanak većinski bh. dugometražnih filmova, što svakako oslikava konstantnu produkcijsku krizu u bh. kinematografiji", kaže Skenderagić za Deutsche Welle.

Ratne teme i dalje prisutne

Za razliku od prošle godine kada je u ovaj program uvršteno ostvarenje jednog od najvažnijih suvremenih turskih autora Semiha Kaplanoglua, ove godine u glavnom natjecateljskom programu nema u toj mjeri velikih redateljskih imena, kaže Skenderagić. „Ipak, program djeluje zaista raznovrsno i tematski i žanrovski, odnosno stilski, a posebnu pažnju kada je u pitanju Balkan, privlači naslov 'Teret' koji se bavi zločinom srpskih snaga sigurnosti i hladnjačom s tijelima albanskih civila ubijenih na Kosovu koja su potom zakopana nadomak Batajnice. Također, iz selekcije 'U fokusu' treba izdvojiti novi film bh. rediteljice Aide Begić, a riječ je o toploj, emotivnoj i zaista važnoj filmskoj posveti sirijskim izbjeglicama", ističe Skenderagić.

Naš sugovornik dodaje da su i ostali programi SFF-a „veoma kvalitetni i zanimljivi" podsjećajući da će sarajevska publika imati priliku gledati najbolja ostvarenja s Berlinalea, Cannesa... „Na kraju, primjetno je da SFF u zadnje dvije godine smanjuje broj dana trajanja, što s jedne strane svjedoči o mogućim organizacijskim problemima, a s druge donosi precizniji godišnji presjek europske i svjetske kinematografije", ističe Skenderagić. SFF će biti otvoren 10. i trajat će do 17. kolovoza. Online prodaja ulaznica počela je u ponedjeljak 30.7. preko internetske stranice SFF-a. Slobodna prodaja počinje 3. kolovoza u Glavnom Box Officeu koji će i ove godine biti u Bosanskom Kulturnom centru (BKC) Sarajevo.

01.08.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno