« Film
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SVI NA DOKUMENTARCE

Severina, Videokracija i Dolasci u četvrtak na ZagrebDoxu

U bogatom programu nalaze se i filmovi o zaboravljenoj makedonskoj manjini, smrti na tračnicama vlakova ili južnokorejskim radnicima

(Nina Đurđević/Cropix)
Više o

ZagrebDox

,

dokumentarni film

,

dokumentarac

Četvrtak na ZagrebDoxu donosi nova filmska uzbuđenja i zanimljive dokumentarce. Program započinje u 12 sati repriznim projekcijama hrvatskih dokumentaraca 'TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje' Igora Bezinovića i 'Znak na Kajinu' Ljiljane Šišmanović i Tihane Kopsa.

U u 14 sati slijedi blok filmova iz regionalne konkurencije: njemačko-makedonski film 'Duhan-djevojka' redateljice Biljane Garvanlieve osvrt je na kulturu Yörüka, gotovo potpuno zaboravljene manjine u planinskim predjelima Makedonije. Film 'Kriva je' autorice Milice Đenić prati Makedonku Mariju, koja je već četiri godine ovisna o drogama. 'Tačka prekida' je film Igora M. Toholja koji govori o smrtnim slučajevima na tračnicama vlakova i o bespomoćnim strojovođama koji ne mogu učiniti ništa kako bi te iste nesreće spriječili.

Dva naslova iz međunarodne konkurencije slijede u 16 sati: 'Sol' Australaca Michaela Angusa i Murraya Fredricksona te 'Videokracija' Šveđanina Erika Gandinija koja se bavi Silviom Berlusconijem i njegovom pozicijom koja drži moćno oružje za oblikovanje javnog mijenja.

Regionalna konkurencija nastavlja se u 18 sati filmovima 'Berlinskaya Fuga' i 'Lijepa moja Dacia. U istom terminu održava se program Happy dox - filmovi 'Grljenje s političarima' i 'Gdje se suncu ne žuri'. U istom bloku su i filmovi 'Osadne' redatelja Marka Škopa i 'Rakiola Vjera' redateljice Jelene Topić.

Večernje projekcije od 20 sati uključuju film 'Dolasci' Claudine Bories i Patricea Chagnarda koji prati valove ljudi s raznih strana svijeta koji svakodnevno pristižu u središte Pariza u prostorije organizacije koja im pomaže da se snađu. Dokumentarac 'Iskopavanje olovke' Carola Saltera govori o kozaru sa sjevera Ugande, a 'Željezne vrane' o radnicima koji u po život opasnim uvjetima rastavljaju rashodovane brodove.

U 22 sata bit će prikazana dva naslova iz programa Glazbeni globus: film o Severini i 'Zbor pritužbi'.  'Kad se pretvorim u Severinu' Darka Drinovca prikazuje događaje uoči i tijekom Severininog koncerta u Beogradu. Danska redateljica Ada Bligaard Søby filmom 'Zbor pritužbi' predstavlja kakofoniju pritužbi od Chicaga do Singapura.

U 22 sata slijede filmovi 'Krvavi ponedjaljci i pite od jagoda', 'Rame uz rame', 'Spašavanje rijetkih kokoši' i 'U iščekivanju žena'.

04.03.2010. 11:30:41
Novi komentar
nužno
nužno