« Kazalište
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
DOĐITE

Šesti Festival Miroslava Krleže od 1. do 7. srpnja

Za vrijeme trajanja festivala, Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža otvoren je za razgledavanje sat vremena prije početka predstava, a zadnjeg dana festivala od 11 do 17 sati ulaz je slobodan za sve posjetitelje

Ljubitelji Krleže, evo festivala
Ljubitelji Krleže, evo festivala (Arhiva)
Više o

ulaznice

,

Festival Miroslava Krleže

Šesti Festival Miroslav Krleža održat će se od 1. do 7. srpnja na Krležinu Gvozdu, a program najavljen kao putovanje kroz vrijeme i prostor posvećeno impresivnom djelu velikog hrvatskog pisca otvorit će u subotu gostovanje beogradske predstave 'U agoniji'. 

Novo izdanje festivala koji svojim programima nastoji o Krleži govoriti kao o živom piscu, te 'oživjeti' njegovo djelo spajanjem umjetnika različitih generacija i poetika najavio je u utorak na konferenciji za novinare na terasi Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleža na Krležinu Gvozdu utemeljitelj i ravnatelj festivala Goran Matović. Istaknuo je da ovogodišnji festivalski program donosi neke nove sadržaje, oformljena su dva festivalska ansambla koja rade na dvama premijernim naslovima, a sve se održava pod znakom Krležina putovanja kroz prostor i vrijeme.

'Krležine nas rečenice inspiriraju da mu se ponovno vraćamo, približavamo. Mi ne komuniciramo s njim kao s mrtvim piscem, ne gradimo komemorativne programe', istaknuo je Matović, te zahvalio svim suradnicima 'na spremnosti da gotovo iz ničega napravimo jedan živi otvoreni festival'. Šesto festivalsko izdanje otvorit će u Krležinu vrtu u subotu 1. srpnja gostovanje beogradske inscenacije drame 'U agoniji' u produkciji agencije Beoart i režiji Ane Đorđević, koja Krležinu epsku priču jedne ljubavi interpretira kao dramu suvremenog doba, obilježenu drugačijom poetikom i neobičnim redateljskim rukopisom.

Matović se posebno osvrnuo na dvije premijere ovogodišnjeg festivala, jedna od kojih je 'festivalska avantura koja se zove 'Aretej', projekt o kojemu bi se mogla napisati čitava knjiga'. Projekt je zamišljen kao 'Ambijentalna fantazija na pet lokacija', koja predviđa igranje pet činova 'Areteja' kako slijedi: u Art parku u Tomićevoj ulici, u tunelu Grič, pred Kamenitim vratima, ispred apoteke u Kamenitoj ulici 9, te pred Hotelom XX Century u Palači Jelačić na adresi Demetrova 7, gdje će biti odigran peti čin.

Drugi premijerni festivalski naslov je inscenacija pod nazivom 'Doviđenja na nebu' po motivima knjige 'Razgovori s Krležom' Predraga Matvejevića u režiji i adaptaciji Ivana Planinića, koja je naslov dobila po posljednjoj rečenici koju je Krleža uputio Matvejeviću, a Matović ju je najavio kao pokretanje dijaloga s Krležom, 'ali ne na način da netko glumi Krležu a netko Matvejevića, već je ideja da se napravi otvoren Krležin razgovor sa samim sobom'.

Iz prethodnoga festivalskoga izdanja reprizirat će se 'Šest lica Ane Borongay' u režiji Natalije Manojlović. U Krležinu vrtu bit će uprizorena i 'Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza' Ane Tonković Dolenčić prema romanu 'Povratak Filipa Latinovicza' u režiji Ivana Lea Leme.

Prvi put bit će dodijeljene nagrade najboljoj glumici i glumcu Festivala Krležin štap i Belina ogrlica, koje je kreirala akademska slikarica i dizajnerica nakita Diana Sokolić. O nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čine Jasna Bilušić, Irena Matijašević i Igor Ružić.

Matović se posebno osvrnuo na popratni program, u sklopu kojega će se održati 'Razgovori u Krležinom vrtu'. U povodu stote obljetnice objavljivanja, Festival će objaviti reprint Krležina 'Pana' iz 1917., a održat će se i predstavljanje zbornika studentskih radova 'Krležin EU/ropski furiosum', te izložba 'Krleža/Babić' u Studiju Moderne Galerije 'Josip Račić', posvećena Krležinu 'Plamenu' i 'Pečatu' Ljube Babića.

Festival se zatvara na Krležin rođendan 7. srpnja, kada program počinje simboličkom ranojutarnjom šetnjom u pet sati ujutro. Događaj nazvan 'Krleža pred zatvorenim zagrebačkim tvornicama' najavljen je kao "akcija/reakcija Tvornice radnicima/radnicama ili Tvornica je naša dan zatvorenih vrata", u okviru koje će glumci i glumice na putu od McDonaldsa pred pothodnikom Glavnog kolodvora, preko nekadašnje tvornice Janko Gredelj i Paromlina pa sve do Hotela Esplanade čitati Krležine revolucionarne i socijalne tekstove.

Šetnja je preludij za tradicionalni gastronomsko-nadrealistički susret 'Doručak kod Krleže' u 7 sati ujutro, što je vrijeme Krležina rođenja, na kojemu će svi uzvanici biti obučeni u bijelu a na kojemu će se piti 'Aretejev čaj'. Sve završava večernjim programom zatvaranja, a posljednja je u programu glazbena predstava 'Balade Petrice Kerempuha', autorski rad Vene Mušinovića i benda Mokre Gljive. Za vrijeme trajanja festivala, Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža otvoren je za razgledavanje sat vremena prije početka predstava, a zadnjeg dana festivala od 11 do 17 sati ulaz je slobodan za sve posjetitelje uz stručno vodstvo svaki puni sat.

01.07.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno