« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
NO COMMENT

Selfitis - je ozbiljna stvar

Još je prije nekoliko godina predviđeno da će selfitis postati problem, a to se predviđanje i ostvarilo.

Imate li selfitis?
Imate li selfitis? (Pixabay)
Više o

selfitis

Ako osjećate potrebu da fotogrtafirate puno selfija, zapravo patite od ozbiljnog "psihološkog kompleksa", pokazala su istraživanja.

Zove se "selfitis" ilitiga opsesivna potreba za selfijima.

Termin se prvi puta spominje još 2014. u članku koji najavljuje da će selfitis u budućnosti postati pravi mentalni poremećaj.

Odonda su stručnjaci taj fenomen počeli malo detaljnije pratiti, a bilo je i još sličnih kojima se pridavala pažnja. Jedan od njih je i "nomofobija" ili strah od ne imanja mobilnog telefona uza se u svakom trenutku.

Doktor Mark Griffiths sa Sveučilišta u Nottinghamu prisjeća se kako je još prije nekoliko godina predviđeno da će se ozbiljnim poremećajem proglasiti nešto što se zove "selfitis". Odonda se postojanje te vrste poremećaja dokazalo u više navrata, a čak se na svetskoj razini razvila i ljestvica ozbiljnosti poremećaja. 

Kod onih koji pate od selfitisa često se osjeća manjak samopouzdanja i potreba za "dokazivanjem" u društvu. Osim toga, javlja se ponašanje slično ovisničkom.

Sada kad je poremećaj dokazan i shvaća se ozbiljno, stručnjaci se nadaju dodatnim istaživanjima koja će im pomoći da ga bolje razumiju i lakše pomognu onima koji pate od selfitisa.

Piše: Andrea Holi
27.12.2017. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    word
    26.08.2022. 06:28
    Najbolji način da izbjegnete ovu bolest je ograničiti snimanje previše selfija.
Novi komentar
nužno
nužno