« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
PRIPAZITE

Sedam najčešćih oblika internetskih prevara

Oni koji su stalno online vjerojatno dobivaju barem jedan sumnjivi mail dnevno... pa evo kako vas sve pokušavaju prevariti

Kako vas sve žele opljačkati na internetu
Kako vas sve žele opljačkati na internetu (Arhiva)
Više o

internet

,

internetske prevare

Internetske prevare sve su učestalije, a oni koji su stalno online vjerojatno dobivaju barem jedan sumnjivi mail dnevno... pa evo kako vas sve pokušavaju prevariti.

CEO ili direktorska prijevara - varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini - navedu vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ... ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Krađa identiteta - navođenjem lažne poveznice putem lažne e-pošte, sms poruka ili lažnih telefonskih poziva prevaranata koji vas prijevarom vas navode da podijelite s njima svoje osobne, financijske ili sigurnosne informacije.

Krađa osobnih podataka - vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

Krivotvorene mrežne stranice banaka - koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Prevara s računima - varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Romantične prevare - varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

 

25.11.2018. 09:46:00
Novi komentar
nužno
nužno