« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
jaki na riječima

SDP: "Vlada je nesposobna!"

Vodeća oporbena stranka kritizira Vladu zbog poteza u resoru obrazovanja

(Davor Pongračić/ Cropix )
Više o

MZOŠ

,

udžbenici

,

Gvozden Flego

,

Zakon o udžbenicima

,

ukidanje besplatnih udžbenika

SDP je danas ocijenio da Vladine odluke o ukidanju besplatnih udžbenika te smanjenju proračuna Ministarstva obrazovanja za 1,1 milijardu kuna kroz dva rebalansa samo potvrđuju kontinuitet Vlade u nesposobnosti te donošenju loših i štetnih zakona i odluka.

"Promatramo ove strahote s prodajom udžbenika po livadama. Epizoda s udžbenicima samo svjedoči o kontinuitetu nesposobnosti Vlade, ilustrira socijalno stanje i neimaštinu građana od kojih je Vlada digla ruke, svjedoči o kontinuitetu donošenja kontraproduktivnih zakona i odluka", izjavio je SDP-ov saborski zastupnik Gvozden Flego na konferenciji za novinare.

Vladu i resorno ministarstvo prozvao je za dezorijentiranost - umjesto da im pomaže, roditeljima i učenicima ukidanjem besplatnih udžbenika nanosti štetu, a smanjenjem proračuna za obrazovanje, iako taj resor i sama naziva strategijskim te se zaklinje u društvo znanja, po Fleginim riječima, umanjuje mogućnosti za izlazak iz krize.

"Osuđujemo postupke Vlade kojima poništava vlastite proklamacije, obećanja i političke programe, odustajanje od onoga na čemu je i izabrana. Lijepe riječi i blistava obećanja loša su i štetna djela", kazao je.

Flego za "kaos" u resoru obrazovanja odgovornom smatra i premijerku Jadranku Kosor, koja je kao bivša potpredsjednica Vlade u ingerenciji imala društvene djelatnosti, a potvrdu toga "kaosa" vidi i u tome da je 440 milijuna kuna, koliko je, kaže, plaćeno za udžbenike, dogovoreno bez javnog natječaja, odnosno, pogodovanjem.

Saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić prozvala je Vladu da je "društvo znanja svela na puko prodavanje knjiga na ledini", da je ponizila i učenike i roditelje time što im je prvo obećala besplatne udžbenike, a potom od toga odustala.

"Takva odluka Vlade ponižava djecu, koja su prisiljena prodavati knjige kako bi pomogli kućnom budžetu, i roditelje koji nemaju novca za tu osnovnu potrebu svake obitelji", kazala je Lugarić.

Dodala je da učenike u ponedjeljak, kada počinje nova školska godina, ponovno očekuju stare i jednako loše opremljene škole u kojima će predavati jednako potplaćeni učitelji i nastavnici bez pedagoškog standarda, no i njima i učenicima poželila je sretan početak školske godine.

Izvor: Hina

03.09.2009. 12:28:13
Novi komentar
nužno
nužno