« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
daleka europa

Hrvati sve manje žele u EU

Istraživanje CRO Demoskopa pokazalo je i da negativni događaji povezani s Vladom polagano povećavaju podršku SDP-u

(Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

Vesna Pusić

,

Nadan Vidošević

,

Promocija plus

,

Andrija Hebrang

,

Hrvatska u EU

,

Ivo Josipović

,

CRO Demoskop

Redovito istraživanje CRO Demoskopa, provedeno u prva dva dana rujna, koje je provela agencija Promocija plus, obilježeno je nastavkom gospodarske krize, povećanjem razlike između dvije vodeće političke stranke na štetu HDZ-a, nastavkom trenda pada potpore hrvatskom članstvu u EU-u te učvršćivanjem prve pozicije Ive Josipovića u utrci za Pantovčak.

Hrvatski građani Vladu Jadranke Kosor vide baš kao i onu Ive Sanadera jer je dobila istu ocjenu kao i u posljednjem mjesecu prije odlaska premijera i to niskih 2,24.

Najnoviji potezi vladajućih doveli su do toga da SDP ima sve veću prednost u odnosu na HDZ uz zamjetno veliki udio neodlučnih birača.

Neki HDZ-ovi birači postali su neodlučni zbog negativnih odluka pa dio njihovog biračkog tijela čeka dalji rasplet situacije unutar stranke i u državi. Istovremeno, ovi negativni događaji povezanih s vladom (kriza, ostavka, rebalansi, porezi, prosvjedi) polagano povećavaju izbornu podršku vodeće opozicijske stranke

SDP tako nastavlja rast popularnosti koja je za kolovoz iznosila 30,5 posto, dok je HDZ na drugom mjestu s izborom od 21,9 posto.

Najpozitivniji političar i dalje je Stjepan Mesić kojem nisu naškodila prepucavanja s Crkvom. Zoran Milanović je na drugome mjestu a Ivo Josipović treći.

Paralelno s padom podrške Vladi, pada i podrška ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Već osmi mjesec zaredom sve manje građana želi u EU, što se poklapa i sa slovenskom blokadom.

Usprkos odlasku iz Vlade Ivo Sanader i dalje najnegativniji političar s čak 31,3 posto. Na drugom je mjestu nalazi Andrija Hebrang.

Tako je u posljednjem istraživanju zabilježena podrška članstvu od 47,0 posto (prije mjesec dana 47,4 posto). Protiv članstva u EU-u izjasnilo se 42,6 posto ispitanika, uz 10,4 posto neodlučnih.

Ivo Josipović i dalje drži vodeću poziciju u anketi za predsjednika države (28,6 posto), a slijedi ga Andrija Hebrang sa 13,2 posto. Vrlo su mu blizu i Milan Bandić sa 11,6 posto i Nadan Vidošević sa 11,2 posto a Vesna Pusić trenutno drži 7,4 posto.

03.09.2009. 10:41:40
Novi komentar
nužno
nužno