« Glazba
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
KOMORNA GLAZBA

Schubertijada zatvorila 9. Zagreb Kom

U prepunoj koncertnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda imali smo priliku čuti djela skladatelja na izlasku iz klasike u romantizam

Petrit Ceku i Jing Zhao
Petrit Ceku i Jing Zhao (Zagreb Kom)
Više o

Petrit Ceku

,

Zagreb Kom

,

Jing Zhao

,

Schubertijada

Čast da zatvore ovogodišnji Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe pripala je djelima Franza Schuberta - Schubertijadi, koju smo već jednom imali na Zagreb Komu. Schubertiade je bilo ime za okupljanja glazbenika koja je inicirao Schubert, a i naš festival tako okuplja vrhunske glazbenike, sve redom renomirane soliste koji zajedno stvaraju jedinstvene sastave. I u takvim sastavima, iz godine u godinu, festival komorne glazbe čine jedinstvenim međunarodnim festivalom na ovim prostorima!

U prepunoj koncertnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda imali smo priliku čuti djela skladatelja na izlasku iz klasike u romantizam: gudački trio u B-duru, u izvedbi umjetničke direktorice i violinistice Susanne Yoko Henkel, violistice Lise Berthaud i Torleifa Thedéena na violončelu; zatim veoma zahtjevnu Sonatu "Arpeggione", u rijetkoj kombinaciji za violončelo i gitaru, u izvedbi Jing Zhao i Petrita Çekua, u obradi Valtera Dešpalja te na kraju - pravu skladbu za finale festivala - klavirski kvintet u A-duru koji je ime dobio po najpoznatijem, završnom stavku, nizu nadahnutih varijacija na temu pjesme Die Forelle/Pastrva.
Publika je imala priliku svjedočiti majstorskom poigravanju klavira, violine, viole, violončela i kontrabasa u izvedbi već spomenutih glazbenika kojima se na kontrabasu još pridružio Matthew McDonald.

9. Zagreb Kom Schubertijadom je dovršio festivalski niz od 9 koncerata na kojima je sudjelovalo 19 glazbenika iz 12 zemalja te proizveo neponovljive izvedbe, nove suradnje koje se ostvaruju upravo u Zagrebu ujedno nudeći domaćoj publici najbolje od komorne glazbe, i to u samom srcu Zagreba.  

20.10.2014. 19:02:00
Novi komentar
nužno
nužno