« Kazalište
objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana
OSVRT

Scenografski opus Damira Medvešeka u Verdijevom Rekvijemu

Niz nadahnutih crteža izveden je srebrenkom, olovkom (grafit i srebro),(Leonardo je radio crteže sa srebrenkom) na formatu A3

Damir Medvešek
Damir Medvešek (Arhiva)
Više o

Miroslav Pelikan

,

Damir Medvešek

,

scenografija

Petnaestog studenog izveden je Verdijev Rekvijem u zagrebačkom HNK-u, uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Scenografiju za ovu prigodu je djelo suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika međunarodnog ugleda, akademskog slikara Damira Medvešeka.

Niz nadahnutih crteža izveden je srebrenkom, olovkom (grafit i srebro),(Leonardo je radio crteže sa srebrenkom) na formatu A3.

Svi crteži nose izraziti karakter upita vječnosti života i neminovnog odlaska, ističe Medvešek.

Preko arhitekture i likova do anđela i nature, Medvešek je stvorio svijet adekvatan Verdijevom remek djelu, svijet koji okružuje glazbu, vještinom vrhunskog i talentiranog crtača, koji s nekoliko odlučnih poteza kreira cjelinu kompozicije.

Vrlo karakteristični motivi, koji inače žive aktivno u stvaralaštvu Damira Medvešeka, u ovom su uspješnom ciklusu maestralno oživljeni.

I ovom prigodom ukazujemo na osebujni opus specifičnog rukopisa Damira Medvešeka, kako figurativan, tako i apstraktan, u neprestanoj kreaciji novih likovnih svjetova.

Medvešek je pridonio iznimnom razinom likovnog doprinosa, svojom scenografijom izvođenju Verdijeva Rekvijema u zagrebačkom HNK-u.

Piše: Miroslav Pelikan
22.11.2023. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno