« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

SC seli u Europu, preselite se i vi!

Kao što bi rekao Rambo Amadeus: Tektonskim poremećajima i Kina će uskoro biti Europa...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Velesajam kulture)
Više o

5. Velesajam kulture

Dragi ljubitelji i ljubiteljice umjetnosti!

SC se užurbano pakira i seli u Europu jer kao i svi razumni ljudi zna da se najvažnije odluke u životu i povijesti prvo događaju u glavi. Odlučili smo se stvoriti tamo i zauzeti dobro mjesto na kojem možemo biti svoji, a svima zanimljivi. K tome smo izabrali jedinstven način kojim idemo u EU, a zapravo ostajemo doma. Duga putovanja nisu vam potrebna kada sve možete naći na jednom mjestu. Trebate samo trepnuti i već ste u EU. Pridružite nam se!

Na Velesajmu kulture imate priliku upoznati umjetnike iz Austrije, Armenije, Alžira, Italije, Finske, Njemačke, Indije, Španjolske, Srbije, Kosova, BiH, Amerike, Libanona, Švicarske, ali i - predstaviti sebe!

Studentski centar ponuditi će vam nevjerojatan niz različitih programa. Moći ćete konzumirati dvanaest zanimljivih međunarodnih projekata iz europske kazališne mreže APAP NETWORK, a od spomenutih ističemo projekt Rogera Bernata iz Španjolske, predstavu Public Domain koja će se odigrati - u predvorju Glavnog željezničkog kolodovora! Na novom kulturnom proizvodu Kulture promjene, Noćnom Labu &TDa, svjedočit ćemo prezentaciji ideja mladih umjetnika izvedbenih umjetnosti.

Podignite pogled na ulazu u Studentski centar, jer dočekat će vas izložba fotografija Block G8 bugarskog umjetnika Nikole Mihova koja dočarava atmosferu sa demonstracija iz 2007. kada su tisuće anti-G8 demonstranata organizirali kampove pokraj 12,5 milijuna eura vrijedne zaštitne ograde koja je štitila sudionike G8 sastanka.

Izložbom EU u SCu  petero mladih umjetnika zavirite u pet različitih perspektiva na Europu. Projektom Reci više! posvjedočite prezentacijama trinaestoro mladih umjetnika koji u 15 slika, svaka u trajanju od samo 25 sekundi, predstavljaju svoje radove!

Filmski program inspiriran SC-ovim paviljonima selit će vas u neke od europskih zemalja, domaćina pravih pravcatih klasika koje sigurno već dulje vrijeme niste pogledali na platnima hrvatskih kina i ponuditi nam francuski, njemački, talijanski i čehoslovački filmski dan!

I na kraju, zabavljajte se uz trenutno naperspektivniji mladi beogradski bend Petrol, instrumentalnu post-rock četvorku iz Seattlea Unwed Sailor, te glazbeno iznenađenje iz susjedstva koje broji 32 člana, muzički kolektiv Horkestar! A za završnu večer spremamo koncert mlade muzike, na kojem će se izvoditi skladbe mladih hrvatskih kompozitora!

Europa nudi još mnogo glazbenih i inih iznenađenja!

Kazališni program Velesajma i ove se godine sastoji od dva dijela: dio  programa pristigao je putem javnog natječaja, dok je drugi organiziran u partnerstvu s europskom kazališnom mrežom APAP NETWORK, koja trenutno uključuje 15 organizacija koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti. Projekt APAP VI s podnaslovom The art of survival usmjeren je načinu na koji umjetnici izražavaju i odražavaju različite aspekte socijalnog.

Umjetnici različitih dobnih skupina, etničkog porijekla, umjetničkog tematiziraju probleme migracije, preživljavanja u novoj sredini, integracije, rasizma, eurocentrizma; odnose između umjetnosti i društva, centra i periferije, društvenih i političkih granica. Od dvanaest gostujućih projekata, četiri će umjetnika u predvorju Kinu SC imati stalni postav radova. Ostali projekti, redom performansi i predstave svake večeri tijekom Velesajma biti će izvedeni u velikoj dvorani Teatra &TD.

U sklopu ovog dijela programa predstavit ćemo i novi projekt Kulture promjene, Noćni Lab &TDa, koji je zamišljen kao vrsta kazališnog pitcha na kojem mladi umjetnici izvedbenih umjetnosti - filmaši, muzičari, kazalištarci - imaju priliku predstaviti svoj rad u nastajanju u trajanju od 3 do 10 minuta i to uz minimalne tehničke uvjete. Iz Londona nam još stiže i predstava Still međunarodne kazališne i multidisciplinarne kompanije Syndromus, a iz Beograda predstava Bre-kabare studentskog eksperimentalnog kazališta, koja problematizira dobre i loše strane ulaska u EU.

Pored spomenutih projekata, donosimo i jednu  novu  kazališnu  pustolovinu, ili barem dio nje: riječ je o javnoj prezentaciji predstave u nastajanju Carstvo radosti redatelja Mirana Kurspahića čija nas premijera očekuje u siječnju u &TDu.

U likovnom programu ističemo već spomenutu izložbu EU u SCU, koja predlaže pet različitih pogleda na Europu. Umjetnici Boris Čučković, Marta Haraminčić, Vojin Hraste, Marko Marković, Ivan Tudek različiti su u polazištu, doživljaju, mediju i načinu odnosa prema Europi, a svima im je zajednička neupitnost budućnosti vezane za EU. No kako naglasak želimo staviti i na komunikaciju, dijalog i priču, organiziramo i razgovore s umjetnicima od kojih izdvajamo Maragaretu Kern, prisutnu i na cijelom Velesajmu s projektom koji će se moći naći u svim prostorima SC-a pod nazivom Draga EU, s time da ćete isti morati - sami pronaći!

Reci više jedan je od zanimljivih oblika prezentacije koji se u posljednje vrijeme proširio po svijetu. Niz mladih stručnjaka ima priliku unutar 15 slika prezentirati svoj rad. Svakoj slici trajanje je 25 sekundi. Za razliku od sličnih vrsta prezentacije (Ignite, Pecha Kucha,...) Reci više ima otvorenu formu koja se određuje ovisno o tipu sudionika i potrebi njihovih izlaganja. Ujedno, a možda i baš zbog toga, Reci nije ograničen samo na pojedina područja već je naglasak na jačanju mreže i upoznavanju mladih autora i kreativaca.

Čitalačkim manijakom nastojimo se boriti s materijalističkim kapitalističkim društvom i to jedinim priznatim oružjem - znanjem. Svaki dan Velesajma na redu je jedan unaprijed određeni tekst, a tko ga pročita pozvan je da sudjeluje u raspravi, razgovoru na temu, dijalogu, komunikaciji, slušanju iz prikrajka.

Filmski program ljubitelje sedme umjetnosti odvest će u Njemačku, Francusku, Italiju te Čehoslovačku, svaki će dan biti zastupljena kinematografija jedne od navedenih zemalja, što je posveta svakom od originalna četiri SC paviljona. Prikazat ćemo po jedan ključni film iz te četiri kinematografije što će zasigurno biti jako zanimljivo jer je riječ o filmovima koji dugo nisu bili viđeni na velikom platnu.

I za kraj, glazbeni progam:  i ove smo ga godine realizirali u suradnji sa Ksetom, ali i sa članicama benda Žbuka. Dolaze nam redom jedinstvna pojava na europskoj garažnoj sceni Welcomin' Committee in Flames, premijerno u Hrvatskoj slovenski bend We can't sleep at night, već spomenuti beogradski Petrol i američki Unwed Sailor, muzički kolektiv Horkestar, već tradicionalno zabavljati će vas Kset Caffe i DeMode team.

Zadnju večer koncert  posvećujemo sasvim mladoj muzici:  studenti kompozicije Muzičke akademije u Zagrebu i neki koji to više nisu odsvirati će nam kompozicije mladih skladatelja: Ane Horvat, Biance Ban, Danijela Legina, Dubravka Palanovića, Gordana Tudora i Marka Ritoše.

Ulaz na sva događanja u sklopu festivala je besplatan!

Vidimo se u EUropi!

Medijski pokrivaju: Tportal, Metro-portal, Gradski puls, Monitor, Terapija.net, Radio Student, Radio SC

10.12.2008. 14:39:10
Novi komentar
nužno
nužno